Публикация

УМБАЛ„Св. Анна“- София с нов метод за лечение на мозъчно-съдови болести

Този вид “безкръвни” операции са изключително щадящи за пациента и целят неговото максимално бързо възстановяване, обясняват от болницата.


В УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД, вече се прилага нов най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания, съобщиха от лечебното заведение.

Най-често, когато човек получи инсулт, той се дължи на запушване на някоя от артериите на мозъка. Буквално обаче само в първите часове това запушване (тромбоза) може да бъде лекувано много успешно. Достъпът до увредената част на мозъка става през бедрената артерия, вкарва се специален катетър през аортата, достига до запушената мозъчна артерия и тромбът се изважда или, ако се наложи, се поставя стент, възстановяващ нормалния кръвоток през кръвоносния съд. Този вид “безкръвни” операции са изключително щадящи за пациента и целят неговото максимално бързо възстановяване, обясняват от болницата.

На 19 март в болницата бе направена операция на 76-годишен пациент, страдащ от аневризма на предната комуникантна артерия, като отделно от това има и съпътстващи заболявания - бъбречни и сърдечни. Пациентът е диагностиран в Клиниката по нервни болести в рамките на изграждащия се STROКЕ - център (Център за лечение на инсулти, една част от който беше и новоткритото Спешно отделение), а операцията беше извършена от д-р Нурфет Алиоски. Интервенцията бе успешна и пациентът е изписан днес без неврологичен дефицит. Без своевременното иновативно лечение, въведено в УМБАЛ „Св. Анна“ - София, заболяването често е с фатален край, а стандартните оперативни методи са с много по-голям риск по отношение на пациента (включват отваряне на черепа), отбелязват още от лечебното заведение.

Само за една седмица на трима пациенти от Клиниката по неврология беше осъществено стентиране (отпушване) на запушени мозъчни артерии при болни с остър мозъчен инсулт. Тези болни вече са изписани практически здрави, посочват от там.

Коментари