Публикация

Нов апарат в МБАЛ-Пловдив се бори с тежките последици от сънната апнея

Осигурява качествен сън и влияе благотворно на сърцето, обяснява кардиологът д-р Иван Мануков


Отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ-Пловдив, разполага с модерен апарат CPAP (ЦИПАП) за лечение на обструктивна сънна апнея. По време на сън дишането на пациента се подпомага от малък компресор, който подава въздух с повишено налягане. Това пречи на дихателните пътища да се запушат по време на сън, осигурявайки им нормално дишане.

Използването на СРАР води не само до изчезването на неприятното за пациента и околните хъркане, но най-вече до намаляване и дори пълно изчезване на болестните симптоми, дължащи се на хроничната сънна апнея. С него могат да се правят и изследвания, които диагностицират болестта.

Апаратът осигурява качествен сън и влияе благотворно на сърцето, посочи д-р Иван Мануков, началник на отделението. Най-сетне се наспах, чувствам се великолепно, споделил с медиците мъж на 58 г. Когато постъпил в отделението, признал, че преди дни едва не убил себе си и още двама души с колата. Страдал от безсъние нощем, задрямал на волана от изтощение и преумора.

Сънната апнея е много разпространен здравословен проблем – около 78% от населението е засегнато от него, а вероятно потърпевшите са дори повече, има и тревожна тенденция към нарастване на случаите заради нездравословния начин на живот и хранене, злоупотребата с цигари и алкохол. На практика това заболяване е нерешен проблем, защото пациентите у нас не са обхванати от лечение. Последиците са неприятни, защото страдат мозъкът, сърдечно-съдовата и други системи на организма. Пациентите имат повишено кръвно налягане, изяви на гръдна жаба, ритъмни и проводни нарушения, захарен диабет, затлъстяване, 5 пъти нараства рискът за развитие на тумори, причинява мозъчни инсулти и води до еректилна дисфункция. Всичко това е резултат от многократното прекъсване на дишането по време на сън – има случаи, когато в рамките на един час болен 86 пъти спира да диша за повече от 10 секунди. Човек спи лошо нощем, а денем е сънлив, неактивен, неработоспособен, дори опасен за себе си и околните.

Точно сънната апнея е виновна за голям брой от катастрофите по пътищата. Близо 20% от шофьорите страдат от сънна апнея заради застоялия начин на живот, който водят, и наднорменото тегло, отбеляза д-р Мануков. Нормативната база у нас – задължава да се прави изследване и да се отнема книжката, но това не се спазва.

Ползването на апарата се отпуска на пациентите от здравноосигурителните системи на много страни в света, включително и балкански. Така болните имат възможност да го ползват в дома си, казаха лекари от отделението по инвазивна кардиология.  

Коментари