Публикация

Синдикатите и съсловните организации отхвърлят бюджета за здраве


Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов настоя предлаганият законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване да бъде оттеглен и да се подложи на сериозно обсъждане със съсловните и синдикалните организации.

Днес лидерите на синдикатите в здравеопазването, на съсловните организации на лекарите, медицинските сестри и стоматолозите, както и на Асоциацията на работодателите в здравеопазването се срещнаха с председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов и с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

Д-р Христов изрази несъгласие с предвижданите бюджети на НЗОК и на Министерството на здравеопазването, определяйки ги като пагубни. Той отбеляза, че здравноосигурителните плащания в болничната помощ намаляват с 31%, което е предпоставка за срив и ще доведе до свиване на възнагражденията и трупане на дългове. Ще намалее и броят на лекуваните пациенти.

„За пръв път се предлага намаляване на средствата за здравеопазване. Направете всичко възможно – наблегнете върху формите и начините за увеличаване на приходите, а не само за орязване на разходите”, заяви председателят на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

„БЛС, който беше един голям проблем през годините, сега е с друго ръководство. За първи път има сериозен диалог. Цялото съсловие ви казва - преосмислете вашата позиция. Недейте да правите ход, който може да има много негативен ефект върху вас”, призова д-р Тренчев.

„Цифрите в бюджета са нереални”, отбеляза и председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

По думите му, записаното в предизборната програма на ГЕРБ гарантиране на достъпността до здравни грижи, не личи в проектобюджета за здравеопазването.

В деня на гледане на бюджета за 2010 г. на първо четене вероятно лекарите ще протестират пред парламента. Решението ще се вземе от ръководството на БЛС. Председателят на съсловната организация очаква протестът да бъде подкрепен от останалите съсловни организации.

Коментари