Публикация

Лекари консултират всеки медицински детайл от сериала

Казва директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов


Със сигурност никой не си прави илюзията, че създаването на сериал с лекарска тематика е начинание, родено само от ентусиазъм, добри намерения и любознателност на сценарния екип. За да се пресъздаде автентично ежедневието на лекарите и атмосферата в една голяма болница е нужна изключителна подготовка, запознаване с огромно количество медицински казуси и свързаната с тях терминолигия, наблюдение на  реални операции и интервенции.

Затова  зад резултата стоят усилията не само на сценаристи, режисьори и актьори, но и на много медицински консултанти и съветници. Един от хората, оказали най-голяма подкрепа на екипа, е доц. Костадин Ангелов - директор на УМБАЛ "Александровска" и хирург по професия.Ето какво разказва той:

"Целият сценарен екип на сериала посещаваше болницата, за да видят на място какво е медицината. Влизаха в отделенията, в операционните зали, наблюдаваха реалния диагностичен и лечебен процес. Специално наблюдаваха операциите, движенията на хирурзите, тяхната подготовка за операцията, действията на анестезиолозите. Изучаваха подготовката на болния, репликите, които лекар и пациент си разменят, разговорите по време на операция. Разгледаха още спешното отделение, шоковата зала. Запознаха се с всички детайли от идването на пациента и спирането на линейката, целия процес на обработка на пациента, вземането на изследвания, разговори с близки, колеги, консултации, воденето на пациента по изследвания. Тези неща които са всекидневие за лекарите денонощно. Сценаристите наблюдаваха внимателно, така че са взели голяма част от пикантните неща, за да могат да пресъздадат в сцените всичко онова, което е най-вълнуващо от живота на една болница. Така зрителите могат по-добре да разберат лекарите, сцените ще ги докоснат емоционално и ще ги впечатлят."

Защо според доц. Ангелов "Откраднат живот" е по-реалистичен от чуждите сериали на лекарска тематика, защо според него сцеанаристите са  разработили не типични, а по-редни и екзотични медицински казуси, така ли изглеждат хората с бели престилки в частния си живот - отговорите на тези и много други въпроси може да намерите ТУК.

Коментари