Публикация

Д-р Б.Нанев: Бюджетът за здраве е за оцеляване в кризата


Държавата и здравеопазването са в икономическа криза, да не кажа икономическа катастрофа, и затова бюджетът за 2010 г. е бюджет на оцеляването.

Това заяви министърът на здравеопазване д-р Божидар Нанев по време на среща със синдикати и съсловни организации.

„Нито аз го харесвам този проектобюджет, нито Министерският съвет. Но това са реалните възможности. Докато залагаме на позицията, че трябва да оцелеем, ще се придържаме към него”, подчерта д-р Нанев.

Той бе категоричен обаче, че „реформа трябва да се случи не заради това, че няма пари”.

По думите му, единствените рестрикции в бюджета за здравеопазване за 2010 г. са възможни в болничната помощ. В останалите звена размерът на средствата е относително запазен.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Лъчезар Иванов съобщи, че ще внесе промени в законопроекта за здравното осигуряване. Предвижда се директорът на здравната каса да няма право на глас при вземане на решение от Надзорния съвет.

В състава на съвета ще се включва един представител на НАП. Размерът на здравноосигурителната вноска ще бъде използван изцяло за здравноосигурителни плащания.

С промените санкциите и глобите, налагаni от националната и районните здравни каси, ще постъпват в бюджета на НЗОК, а тези от медицинския одит – в бюджета на Министерството на здравеопазването.

Коментари