Публикация

Откриха модерен 16-срезов скенер във Военноморската болница

Новата апаратура е на стойност 330 000 лева


Чаканият вече 17 години нов 16-срезов скенер бе официално открит от министъра на отбраната Николай Ненчев в Многопрофилната болница за активно лечение – Варна, към ВМА. Новата апаратура е на стойност 330 000 лева с ДДС, каза началникът на болницата полковник доц. д-р Ивайло Въжаров. Той посочи, че това е най-добрата цена, която може да се договори за една толкова необходима и скъпа апаратура. Военноморската болница чества вчера 67 години от създаването си. „67 години е и средната продължителност на живота според статистика на ООН. Това, че именно днес получаваме така необходимия скенер, аз считам за знаково. През тази година се очаква и нова съвременна дигитална лапароскопска апаратура“, каза още полк. доц. Въжаров. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха водосвет за здравето на пациентите на болницата и за новата техника. Министър Ненчев подари на здравното заведение икона на св. Йоан Чудотворец, за да напомня за връзката с духовното. Вярвам в доброто, в хората и в себе си, каза той, като допълни, че всички сме подвластни на волята на Бог, дори и техниката. 

Скенерът може да се ползва за диагностика на всякакви заболявания – на главата, на опорно-двигателния апарат, на вътрешните органи. Право да го ползват имат всички граждани, попаднали за лечение в здравното заведение по клинична пътека. Ръководството има идея да го ползва и за нуждите на доболничното лечение. Скенерът ще се използва за диагностика на инсулти и тумори, както и за изследване на гръден кош, бели дробове и коремна област. МБАЛ – Варна, към ВМА води началото си от февруари 1948 г., когато на базата на медицинския пункт на Осми пехотен приморски полк се формира военната болница в крайморския град. Преди 67 години се създава самостоятелна гарнизонна болница в подчинение на командването на ВМС, която от 31.ІІІ.1949 г. започва да осъществява лечебна дейност, а през 1951 г. се преименува във Военноморски госпитал – Варна. От 1989 г. Военноморска болница – Варна влиза в състава на ВМА, а 31 март е обявен за празник на МБАЛ - Варна. Днес МБАЛ – Варна, е отворена за всички военнослужещи и български граждани от Североизточна България. 

От 2002 г . болницата работи по договор с НЗОК, като през последната година оказва болнична помощ по над 150 клинични пътеки. На откриването присъстваха и началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, дмн,  командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и други.

Коментари