Публикация

Стачката на лекарите от Варна продължава

Варненските общопрактикуващи лекари ще протестират ефективно и през следващата седмица


Общопрактикуващите лекари от Варна продължават да протестират ефективно и през следващата седмица. Около 200 джипита се събраха и днес сутринта пред РЗОК, за да заявят недоволството си от новите правила, по които трябва да работят. Според тях основното, което получават от здравната реформа, е повече бумащина. Оттам следва изводът, че ще възникнат повече грешки и съответно повече глоби.

Бяха направени много предложения за продължаване на подетата кауза, но в крайна сметка лекарите се спряха на три, които бяха подложени на гласуване. Медиците взеха единодушно решение в неделя, 3 април от 18 ч. отново да се съберат пред РЗОК. Тогава председателят на Сдружението на семейните лекари в морската столица д-р Светлин Митев ще ги запознае с настроенията на колегите им в страната. Ден по-рано във Велико Търново ще се съберат общопрактикуващи лекари от всички региони, за да обсъдят по-нататъшните си действия.

Същевременно варненските семейни лекари категорично отказаха да се върнат по кабинетите си в понеделник сутринта, ако исканията им не бъдат удовлетворени, като само двама от тях гласуваха против.

Лекарите отхвърлиха предложението да подновят работа в понеделник и да протестират отново в четвъртък с мотива, че така на практика приемат новите правила. "Няма как в понеделник да продължим да работим по стария начин, тъй като програмите в компютрите ни са вече обновени", аргументираха се лекари.

Ако до неделя се види желание за отстъпки от страна на министерството и Касата, джипитата ще се върнат в кабинетите и ще приемат пациенти. За момента повечето от тях срещат разбирането и подкрепата на болните. 

Коментари