Стачката на лекарите от Варна продължава
02.04.16
Здравни новини от Североизточна България
Здравни новини от Североизточна България
Страница
Стачката на лекарите от Варна продължава

Стачката на лекарите от Варна продължава

Варненските общопрактикуващи лекари ще протестират ефективно и през следващата седмица

Общопрактикуващите лекари от Варна продължават да протестират ефективно и през следващата седмица. Около 200 джипита се събраха и днес сутринта пред РЗОК, за да заявят недоволството си от новите правила, по които трябва да работят. Според тях основното, което получават от здравната реформа, е повече бумащина. Оттам следва изводът, че ще възникнат повече грешки и съответно повече глоби.

Бяха направени много предложения за продължаване на подетата кауза, но в крайна сметка лекарите се спряха на три, които бяха подложени на гласуване. Медиците взеха единодушно решение в неделя, 3 април от 18 ч. отново да се съберат пред РЗОК. Тогава председателят на Сдружението на семейните лекари в морската столица д-р Светлин Митев ще ги запознае с настроенията на колегите им в страната. Ден по-рано във Велико Търново ще се съберат общопрактикуващи лекари от всички региони, за да обсъдят по-нататъшните си действия.

Същевременно варненските семейни лекари категорично отказаха да се върнат по кабинетите си в понеделник сутринта, ако исканията им не бъдат удовлетворени, като само двама от тях гласуваха против.

Лекарите отхвърлиха предложението да подновят работа в понеделник и да протестират отново в четвъртък с мотива, че така на практика приемат новите правила. "Няма как в понеделник да продължим да работим по стария начин, тъй като програмите в компютрите ни са вече обновени", аргументираха се лекари.

Ако до неделя се види желание за отстъпки от страна на министерството и Касата, джипитата ще се върнат в кабинетите и ще приемат пациенти. За момента повечето от тях срещат разбирането и подкрепата на болните. 

Мнения