Публикация

Персонализираното хранене – ефективен инструмент в превенцията на детски заболявания

Персонализираното хранене – ефективен инструмент в превенцията на детски заболявания

Какво ще кажете, ако откриете, че разполагате с мощно оръжие, което може да ви помогне да отгледате здраво и активно дете, а дори не подозирате за това?


Днес няма да говорим за нов имуностимулант, нито за поредната антигрипна ваксина. Ще ви запознаем с персонализираното хранене, което, освен че осигурява оптимална среда за протичането на жизненоважните процеси в тялото, е и работещо средство за превенция и при лечението на широк спектър от здравословни проблеми.


Грижа спрямо индивидуалните нужди на детето

Персонализираното хранене е част от т. нар. „геномна медицина“, която се основава върху разбирането за индивидуален подход в превенцията и лечението на заболявания. Тя цели да повиши безопасността и ефективността на дадена терапия или режим, като намери най-добрия подход и медикаменти, съобразени с уникалния генетичен профил и индивидуалния режим на конкретния пациент.


Перзонализиран режим – защо, как и кога?

Всяко детенце разполага с набор от персонални генетични „настройки“, които го карат да реагира по различен начин на средата, в която се развива. Ролята на персонализирания хранителен режим е да отговори на индивидуалните нужди на организма възможно най-добре. С негова помощ можете да извлечете максимална полза от генетичния потенциал на мъника, както и да намалите риска от отключването на заболявания, към които е налице предразположение.

За да адаптирате менюто на наследника си спрямо неговите генетични особености, е нужно да му направите генетичен тест. Изследването е напълно безопасно и безболезнено – пробата се взима в домашни условия, чрез натривка от устната кухина. Резултатите са валидни за цял живот и ще ви дадат ценни насоки за това какви промени е важно да направите в хранителния и двигателния режим на хлапето, за да може то да поддържа добро здраве и оптимална физическа форма.

ДНК тестовете са особено ценни в няколко ситуации

  • Когато искате да упражните ефективен контрол върху теглото на детето
Ако наследникът ви е с наднормено тегло, затлъстяване или има склонност към напълняване, и искате да намалите риска от натрупването на излишни килограми, тестът NGDiet може да ви бъде от изключителна полза. Той ще ви помогне да разберете и промените влиянието на генетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. Резултатите от изследването ще ви запознаят с индивидуалните реакции на организма на детето, свързани с усвояването на мазнини и въглехидрати, склонността му към пристрастяване към храна и преяждане, нуждите му от физическо натоварване на седмична база, както и много други. На база на получените данни ще разберете кои са ключовите фактори, които трябва да имате предвид за изграждането на пълноценен хранителен и двигателен режим на хлапето.

  • Когато искате да намалите риска от потенциални заболявания
Ако искате да имате по-обстоен поглед върху генетичната предразположеност на детето към някои дегенеративни заболявания, от полза може да ви бъде тестът NGHealth. Той изследва набор от гени, които играят важна роля в няколко ключови метаболитни процеса, в това число липиден метаболизъм, здравина на костите, чувствителност към инсулин, проблеми с усвояването на витамини, непоносимост към глутен и лактоза и други. На база на резултатите ще получите насоки за промени в хранителния режим, които ще спомогнат ранната и ефективна здравна превенция и ще намалят риска от развитието на заболявания, към които е налице генетична обремененост.

  • Когато искате да използвате оптимално спортния потенциал на детето 
В случай че искате детенцето да тренира активно, тестът NGSport ще ви даде насоки в кой спорт то може да се развива успешно и да намери професионална реализация. Резултатите ще ви покажат какви са индивидуалните реакции на организма му спрямо тренировки за сила и издръжливост, риск от травми и бързина на възстановяване. На база на тази информация ще разберете коя е тренировъчната програма, отговаряща на генетичния му потенциал, който определя от 50% до 70% от спортните успехи.

Източник: www.nutrigen.bg

Коментари