Публикация

Какво се случва с мозъка, когато се умори

За разлика от хората на физическия труд, които приключват работа в края на деня и могат да почиват пълноценно с абсолютно различни занимания, при умствения труд този процес не спира


Мозъкът също изпитва умора

Невролозите твърдят, че преумората, прекарването по 18-20 часа над учебника или пред компютъра са голяма грешка, защото работоспособността в един момент рязко спада, а заедно с това и възможността да се възприема и запаметява. С други думи, преумореният мозък не само не работи ефективно, но вместо информация трупа все повече умора. Идва момент, в който вече нищо не може да се запомни, капацитетът е изчерпан, няма къде да се „складира“ прочетеното. Тъй като всеки организъм е една строго индивидуално функционираща система, оптималният режим на работа и почивка трудно може да бъде определен, програмиран и универсално препоръчан, но е наистина съществено важно да се регулира редуването на ученето и съня.

Важно e доколко мозъкът е трениран, дали е приучен към интензивна, редовна работа през цялата година, или се впряга изведнъж на пълни обороти само когато започне изпитната сесия.

За разлика от хората на физическия труд, 

които приключват работа в края на деня и могат да почиват пълноценно с абсолютно различни занимания, при умствения труд този процес не спира практически никога, мозъкът не се освобождава рязко от работния цикъл, не може да отпочине и следствието твърде често е безсъние. Същата закономерност се наблюдава и при студентите - дори и когато не учат в момента, мозъкът им остава ангажиран с мисълта за съответния предмет, притеснението за подготовката, за самия изпит и т.н. Междувременно изтощението от нарушения, нередовен и недостатъчен сън се натрупва, защото през сесията изпитите почти се застъпват, няма дори време за пренастройка от един предмет към друг. 

Може да направите теста "В каква физическа и психическа кондиция се намирате" ТУК

Коментари