Публикация

Около "шведската" маса - с едно наум


Голямото разнообразие от различни ястия на трапезата „подвежда” мозъка по отношение на количеството храна и той сигнализира за по-малко от действително консумираното.

Изучавайки „ефекта на шведската маса”, учени от университета в Минесота установили, че ако им се предложат много и различни ястия, хората изяждат 10% повече от обичайното.

Експериментите доказват, че многобройните блюда създават оптическа илюзия, при която човек остава с впечатление, че общото количество поета храна е по-малко.

Невъзможността мозъкът да оцени правилно колко храна човек изяжда наведнъж се свързва пряко с епидемията от затлъстяване, обхванала развитите страни. Изследователите подчертават, че здравият човек не трябва да ограничава разнообразието в храната си, а само винаги да има едно наум – очите могат да го подведат.

Според учените, разнообразието подтиква хората неволно и неусетно да си слагат в чинията повече храна. И като се има предвид, че обикновено всеки изяжда каквото си е сложил, откритието за грешните преценки на мозъка може да е полезно за мнозина.

Експертите проверили своите изводи с помощта на 150 студенти-доброволци. На всички била показана стандартна порция от едноцветни сладкиши. Когато трябвало да си направят същата порция, но от разноцветни лакомства, те слагали в чинията средно с 10% по-голямо количество.

Коментари