Публикация

НСЧБ ще заведе процедура в Европейския съд, заради здравната вноска на държавата

УС на Националното сдружение на частните болници е взел решение да заведе съдебна процедура пред Европейския съд, защото държавата не плаща пълния размер на здравната вноска за гражданите, които осигурява.


Заявка за участие в националния лекарски протест, който ще се състои на 6 април от 15.00 часа пред Министерски съвет, са дали много лечебни заведения от цялата страна. Това каза председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев по време на семинар, който се проведе на 1 април. Той напомни, че протестът се организира от Българския лекарски съюз със съдействието на НСЧБ и Сдружението на общинските болници.

Д-р Болтаджиев отбеляза, че протестът е продължение на решенето на Събора на БЛС да не се подпише рамков договор за 2016 г. Той каза, че причината за действията на лекарите е нормативният хаос в здравеопазването. По думите му медиците настояват да отпадне решението на НЗОК да се създаде „служебен рамков договор“ и искат да започнат преговори с правителството и депутатите за промяна на нормативната база.

Председателят на НСЧБ каза, че сдружението, съвместно с Центъра за защита правата в здравеопазването, ще обжалва всеки един нормативен акт, изготвен от екипа на д-р Петър Москов. „Чакаме да бъде публикувана и Националната здравна карта, за да обжалваме и нея“, заяви той.

Междувременно по време на форума стана ясно, че УС на Националното сдружение на частните болници е взел решение да заведе съдебна процедура пред Европейския съд. Причината е, че държавата не плаща пълния размер на здравната вноска за гражданите, които осигурява. Директори на частни болници отбелязаха, че заради тази практика здравната ни система губи около 1 млрд. лв. годишно. 

Коментари