Публикация

Масажът укрепва цялото тяло


Любомир Бояджийски, рефлексотерапевт, за ползите от масажа.

Г-н Бояджийски, каква е ползата от масажите по време на и след простудни заболявания?
Лечебният масаж има укрепващо, тонизиращо и дезинтоксикиращо въздействие върху човешкия организъм. Цялостният масаж раздвижва кръвообращението, загрява кръвта и с това помага на тялото да се възстанови по-добре след прекарана настинка. Не бива да се подценява и ефектът от масажа върху нервната система. Когато човек е релаксирал и се чувства спокоен, той по-лесно се справя с простудните заболявания.

Може ли да се каже, че редовното подлагане на подобни процедури има превантивен характер, т.е. калява тялото?
Разбира се. Затова е хубаво хората да си правят минимум по един-два масажа седмично. Масажите имат превантивен характер и чрез тях се прави една профилактика, която има за цел да усили имунната система на човека. Масажните техники стимулират нашия организъм и му позволяват да прекара по-леко дадено вирусно заболяване. Масажът обаче не се препоръчва, когато човек вече има висока температура. Тогава той трябва да се лекува със съответните фармацевтични медикаменти. 

 В тази връзка, кои масажи са най-подходящи по време на зимния сезон?
Най-подходящ е пълният, известен още и като цялостен масаж. Препоръчват се също така релаксиращите масажи, а не толкова спортните, които са по-твърди. Добре се отразява и рефлексотерапията, работата по ходилата, точковият масаж. Всъщност точковият масаж е препоръчителен именно за настоящия сезон, когато простудните заболявания ни нападат отвсякъде. Чрез него се активизират вътрешните органи.

Когато усилено балансираме енергията в организма, тогава ние просто сме здрави. У нас лечебният ефект на масажите все още не е много добре разбран от повечето хора. Масажите в България са познати предимно като вид козметична процедура. На Изток, тъй като това е дълбоко залегнало в тяхната култура, в масажа се цени най-вече неговата лечебна сила.

Има ли някакви вещества, които се прилагат по време на лечебните масажи и подобряват ефекта от тях?
Да. Ефектът от масажа значително се подобрява, ако е съчетан с втриването на етерични масла, защото тогава се използва и влиянието на веществата, които се съдържат в тях. Специално за противогрипна терапия са много подходящи маслата от евкалипт, мащерка и лавандула.

За мен лично едно от най-добрите и балансирани масажни масла е Неокс. То е абсолютно естествен продукт, които много добре попива в кожата и има силен аналгетичен ефект. Това го прави особено полезен по време на простудни заболявания, когато хората често се оплакват от болки по мускулите и ставите. Масажирането с олиото Неокс отпуска мускулатурата, спира болката и оказва благотворно въздействие върху организма.

Коментари