Публикация

Първия масаж при малките бебета

​Масажът при малките бебета е изключително важен за правилното двигателно развитие. Съществуват различни видове и техники на масаж - поглаждане, почукване, размачкване и разтриване.


Масажът при малките бебета е изключително важен за правилното двигателно развитие. Съществуват различни видове и техники на масаж - поглаждане, почукване, размачкване и разтриване. При най-малките бебета масажът започва още след първата баня с поглаждане, когато го мажете с бебешкото олио. От третия месец могат да се прилагат и другите техники. Много важно е при масаж движенията да са насочени по посока към сърцето, за да се подобри кръвообращението. Също така масаж не се прилага при ставите, а само на мускулите. Цялата процедура трае около 10 мин., като постепенно се увеличава до около 20 мин. на ден.

Ръчички

Детето се поставя легнало по гръб. С дясната си ръка бебето хваща палеца на лявата ви ръка, а с дясната извършвате последователни поглаждания от китката към рамото. Палецът ви минава от вътрешната страна на ръчичката, а дланта ви - по външната. Това се прави 4-5 пъти, а след това се сменят ръцете.

Гърдички

Бебето е отново легнало по гръб, а вашите длани са поставени върху него, като пръстите сочат сърцето, а китките ви са под мишниците му. Поглаждането се извършва нагоре, като пръстите се отдалечават и обхващат раменцата. След това плавно се продължава надолу, като пръстите ви влизат под мишниците. леко се разтварят и с бързо изтеглящо движение поглаждат мускулите между ребрата. Накрая пръстите се събират над средата на гръдния кош. Това се прави 4-5 пъти.

Коремче

Масажът на коремчето се започва като дясната длан се поставя върху коремчето на бебето, така че пръстите да сочат дясното краче, а основата на палеца е върху пъпчето. Извършват се поглаждащи движения кръгообразно по посоката на часовниковата стрелка, докато пръстите достъгнат гънката на слабините на левия крак. Центъра на движението е основата на палеца. Този масаж се повтаря 4-5 пъти.

Крачета

Масажът на крачетата се извършва от пръстите на крачетата към таза. Глезена на крачето се обхваща с показалеца и средния пръст, а палеца е върху ходилито. Движенията са същите както при масажа на ръчичките. Извършвате масажът 4-5 пъти на едното краче и след това 4-5 пъти на другото.

Гръбче

Постявяте бебето легнало по корем. Поглаждането става с обратната страна на дланите и пръстите от двете страни на гръбначния стълб. Започва се от долната част на бебешкото гръбче към раменете, а след това и в орбатна посока, но този път с дланите. Повтаря се 4-5 пъти.

С останалите техники на масаж, както и с гимнастиката, която се прави на малките бебета, можете да се запознаете на Безплатните семинари за родители, които се провеждат всеки понеделник от 14 ч. в МЦ ЛОРА - Гоце Делчев 31, бл. 76.

Коментари