Публикация

Хранене и кърмене - пряко зависими

​Кърменето е най-важното и основно за всяко новородено бебче. Кърмата дава жизненоважни витамини, минерали и микроелементи и повишава имунитета на бебета.


 Майчиното мляко няма друг аналог нито в природата, нито в хранително-вкусовата промишленост. Ето защо педиатрите съветват всички бъдещи майки "Кърмете децата си и то колкото се може по-дълго!" Също така последни проучвания показват, че кърмените бебета имат повишен интелект спрямо другите,

Свойствата на кърмата зависят и от начина на хранене на майката. Ето защо особено важно е да внимаваме какво поглъщаме. Представяме ви един препоръчителен списък, към който е добре всяка майка да се придържа докато кърми своето бебе!

ЗАБРАНЕНО - алкохол, пушене, чай /зелен, черен, бял/, кафе, алергизиращи храни, като миди, раци

ОГРАНИЧЕНО- Внимавайте с количествата, но не се отказвайте - цитрусови плодове, ягоди, малини, тропически плодове - те са изключително полезни, но съдържат елементи, които могат да предизвикат алергия, затова е добре да се похапват малко по-ограничено. Шоколадът е колкото вкусен, толкова и възбужда нервната система, затова е добре да се ограничите с едно малко парченце, когато ви се прияде. Колкото се може повече избягвайте храните и продуктите, които съдържат консерванти, оцветители и консерви от магазина. Избягвайте тлъстите меса, заради големите количества наситени мастни киселини, а и те трудно се смилат от организма. Не посягайте към газираните напитки. Освен че съдържат всякакви консерванти, оцветители и други вещества, те могат да предизвикат и допълнителни газове в коремчето на малкото бебче, особено през първите 3 месеца.

ПОЗВОЛЕНО - Неограничено можете да консумирате млечни продукти, но без плодови или ароматни добавки - кисело мляко, прясно мляко, сирене, но не обезмаслено, всякакво месо, което не е тлъсто, краве масло. Наблягайте на пресни плодове, зеленчуци, пресни сокове и нектари, билкови чайове. Не забравяйте да пиете и вода - тя е много важна както за вас, така и за бебето. Кърмата е течност, затова на организма ви му трябва повече вода, за да образува повече кърма!

И все пак всеки организъм е индивидуален. Ако случайно забележите обрив, по-редки изпражнения, чести оригвания или друго, помислете си какво сте яли. След това можете да се консултирате с педиатър.

В Медицински център ЛОРА работят добри педиатри, които са на разположения 24 часа както за прегледи в медицинския център, така и с домашни посещения. Медицински център ЛОРА предлага и Абонаментен пакет за педиатър 24/7 на достъпна цена!

Коментари