Публикация

Как да се преборим с болестното затлъстяване?

Д-р Росен Тушев – началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита”


Д-р Тушев, има ли ефективен начин за борба с болестното затлъстяване?

Да, методът се нарича „Метаболитна и бариатрична хирургия”. Този тип хирургия все още е малко позната у нас, но това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи излекува свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Тези заболявания включват диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, омазняване на черния дроб, уринарна стрес инконтиненция, мозъчен псевдотумор и др. В случаите с висока степен на затлъстяване подлагането на такъв тип хирургична интервенция води до понижаване и на общата смъртност.

Кога се налага оперативно лечение при затлъстяване?

Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт; имат индекс на телесната маса (bodymassindex – BMI)35и по-висок и имат придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други; както и хора, които са с индекс над 40, но нямат придружаващи заболявания.

Какви видове операции се правят?

Най-обикновената процедура е нехирургична. Поставя се стомашен балон, който заема част от стомаха, така че да създаде чувство на ситост. Тази процедура се прави предимно, за да се подготви пациентът за последващата операция.

Самите хирургични интервенции биват рестриктивни, малабсорбционни или комбинация от двете.

Рестриктивните процедури намаляват обема на стомаха, като по този начин по-рано се получава усещането за ситост и се ограничава общият калориен прием. Пациентите са неспособни да преяждат, поради появата на значителен дискомфорт и гадене.

Малабсорбтивните процедури създават отделни „пътища” в гастроинтестиналния тракт и така се получава сравнително къс чревен участък, в който се смилат и абсорбират отделните хранителни вещества. Храносмилането се осъществява само в рамките на 2-3 педи от тънкото черво, т.е. човекът яде, но не храносмила и не усвоява. По този начин пациенти отслабват между 60 и 100 килограма.

Кои от тези процедури се извършват в Центъра по метаболитна и бариатрична хирургия на болница „Вита”?

Успешно извършваме всички процедури, описани по-горе, като се придържаме строго към световните и европейски правила за извършване на всяка от интервенциите. С колегите сме преминали пълен курс на обучение и за щастие разполагаме с подготвен екип и съвременна апаратура, което ни позволява да предложим комплексна грижа и лечение за нашите пациенти, като ги избавим или облекчим степента на придружаващите заболявания и им осигурим по-високо качество на живот.

В тази връзка бих искал да спомена, че в момента в нашия Център по метаболитна и бариатрична хирургия извършваме безплатни консултации за пациенти, страдащи от затлъстяване и свързаните с него придружаващи заболявания. Надяваме се да успеем да помогнем на колкото се може повече хора.

Какви са предимствата на бариатричната хирургия пред консервативните методи на лечение?

Бариатричната хирургия се използва с цел да се постигне загуба на тегло и да се поддържа тази загуба чрез намаляване на хранителния (енергийния) прием. Данни от световни проучвания показват, че този тип хирургия може да осигури много по-голяма и трайна редукция на теглото в сравнение с всички останали мерки - промяна в начина на живот или прием на медикаменти за отслабване. Пациентите, преминали бариатрична операция, подлежат на наблюдение и режим до края на живота си. Но дълготрайният ефект от операцията зависи до голяма степен от сътрудничеството на пациента, който трябва да спазва определен хранителен режим и да води активен начин на живот.

Д-р Росен Тушев – началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита” За допълнителна информация и записване на час за безплатен преглед:02/960 49 50 и на www.vita.bg

Коментари