Публикация

Д-р Тушев, МБАЛ Вита: Какво трябва да знаем за хернията и методите за лечение

Интервю с д-р Росен Тушев – Началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита”


Д-р Тушев, какво представлява хернията и кога трябва да бъде оперирана?

Хернията е социално значимо заболяване, което се среща при около 2% от хората навсякъде по света. Най-често срещаните хернии са тези на коремната стена и в частност слабинните. Те се появяват през слаби места на коремната стена или съществуващи отвори (слабинните канали), през които излизат коремни органи (черва, було, апендикс, яйчник, матка, пикочен мехур).

Веднъж възникнал, отворът в коремната стена не може да заздравее спонтанно или да бъде лекуван консервативно с лекарства. Херниите прогресират, като дефектът се уголемява. Нараства и опасността от „заклещване“, което застрашава пациента с различни усложнения.

Защо се заклещва хернията?

Херниите се „заклещват“ при рязко повишаване на вътрекоремното налягане, което избутва коремните органи навън през херниалния отвор. Предразполагащи фактори за това са запек, продължителна кашлица, бурен смях и др.

Може ли хернията да се „прибере“ сама?

Когато дефектът е малък, в покой херниите могат спонтанно да се приберат. При големите хернии това не е възможно и се рискува освен „заклещването“ им, при травма в дадената област да се увредят намиращите се в херниaлния сак органи – усложнения, протичащи с драматична клинична картина.

Единственият начин да се спре нарастването на хернията е да бъде възстановена хирургично целостта на коремната стена. Правилният конкретен избор на оперативно възстановяване зависи изключително много от опита, знанията и уменията на хирурга.

Какви методи за лечение на хернията предлага „Вита Херния Център“?

Опитът ми като специалист през годините показва, че конвенционалните отворени операции невинаги са толкова ефективни за лечението на една херния. Рецидивите достигат до 10-15%. Затова във „Вита Херния Център“ експертно прилагаме въведените стандарти на Европейската херния асоциация (European Hernia Society – EHS), чийто член съм. Наред с конвенционалните оперативни техники, прилагаме в пълен обем и лапароскопските (безкръвни) методи. При всеки конкретен случай ние използваме най-подходящия метод с цел снижаване до минимум процента на рецидивите.

Какви са предимствата на лапароскопската хирургия пред класическата отворена операция?

Основното предимството на лапароскопската хирургия се изразява в това, че следоперативната болка за пациента е много по-малка в сравнение с класическата операция, а същевременно възстановяването е много по-бързо. Друго предимство е фактът, че при наличие на двустранна херния, тя може да бъде коригирана по време на една и съща операция, без да се налага пациентът да преминава през две интервенции. Това не може да бъде постигнато при класическа операция с разрез. И не на последно място козметичният резултат е изключително добър, тъй като белези почти не остават. Тук е моментът да кажа, че прилагаме успешно лапароскпската техника още при лечението на жлъчнокаменна болест, апендикс, рак на дебелото черво, карцином на ректума и други заболявания.

Какъв е възстановителният период след операция на херния? Кога пациентът може да се върне на работа?

При лапароскопска операция пълното възстановяване настъпва в период от 5-7 дни, а при конвенционалната – 10-15 дни. Съответно това е и срокът, след който пациентът може да се върне на работа.

За допълнителна информация и записване на часове при  д-р Росен Тушев e Началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита” - 02 960 49 50 или на www.vita.bg

Коментари