Публикация

Д-р Тушев, МБАЛ ВИТА: Лапароскопската холецистектомия – най-ефективният метод в борба с жлъчнокаменната болест

Интервю с д-р Росен Тушев – Началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита”


Д-р Тушев, какво представлява холелитиазата или т.нар. „жлъчнокаменна болест”?

Жлъчният мехур е малък орган, разположен под черния дроб, който участва в храносмилателния процес и е резервоар на жлъчка. Жлъчката е течност, която се произвежда в черния дроб и се състои от жлъчни киселини, холестерол, билирубин и жлъчни соли. При нарушено съотношение на отделните вещества, се създават условия за седиментация, като се образуват твърди частици, наречени камъни.

Двата основни вида камъни в жлъчния мехур са:

  • Холестеролови: около 80% от камъните са такива, на цвят са жълто-зелени.
  • Пигментни: тези камъни са по-малки и по-тъмни, образуват се от билирубин.

Какво предизвиква образуването на камъни?

Няколко са основните фактори, влияещи върху образуването на камъни в жлъчния мехур. Сред тях са:

  • Генетични фактори - наследствена предразположеност;
  • Етнически произход - някои етнически групи, като американците, са предразположени към образуване на камъни в жлъчния мехур;
  • Възраст и пол - жлъчнокаменната болест е по-често срещана сред жените и възрастните хора;
  • Наднормено тегло - заради повишените нива на холестерол, което може да доведе до образуването на камъни;
  • Повишени нива на естроген - защото се повишава и нивото на холестерола;
  • Диета - драстичната загуба на тегло за кратък период от време води до повишена секреция на холестерол от черния дроб;
  • Диабет – хората, страдащи от диабет, често имат повишени нива на триглицериди, което може да доведе до образуването на камъни в жлъчния мехур;
  • Прием на лекарства за намаляване на холестерола – някои от тези лекарства повишават нивата на холестерола в жлъчката.

С какви симптоми се характеризира жлъчнокаменната болест?

Пациентите се оплакват от тежест, чувство на разтягане в дясното подребрие, гадене и лош вкус в устата. Това се случва най-често след прехранване или прием на мазни храни, пържени ястия, шоколад, както и концентриран алкохол.

Особено характерни са жлъчните кризи, които в повечето случаи се провокират от грешка в диетата. Коликата продължава от 15 минути до няколко часа, болките обикновено настъпват нощем, имат пристъпен характер и се локализират в дясната или средна горна част на корема, като често се излъчва към гърба и към дясното рамо.

Какви са възможните усложнения, ако не се лекуваме?

При ненавременно предприето лечение е възможно да настъпят усложнения като възпаление на жлъчния мехур (холецистит), запушване на жлъчните канали, запушване на панкреасния канал и дори рак на жлъчния мехур, въпреки че е рядко срещан.

Как да се преборим с жлъчнокаменната болест? Помагат ли медикаментите?

Медикаментите могат да помогнат за разграждането на камъните в жлъчния мехур, но този процес често отнема месеци или години и нямаме гаранция, че ще постигнем успех. Междувременно рискът от усложнения нараства с всеки изминал ден. Ето защо препоръчваме операцията като единственото възможно ефективно лечение на този етап.

Операцията, която се извършва при пациенти с жлъчнокаменна болест, се нарича холецистектомия. Холецистектомията представлява премахване на жлъчния мехур и може да бъде конвенционална (отворена) или лапароскопска. През последното десетилетие лапароскопската техника е „златен стандарт” при хирургичното лечение на доброкачествените заболяванията на жлъчния мехур.

Какви са предимствата на лапароскопската (т.нар. “безкръвна”) хирургия пред класическата отворена операция?

Лапароскопският метод не изисква голям разрез на коремната стена. Операцията се извършва през един, три или в краен случай четири малки отвора с размери 0.5 – 1 см, през които се вкарват камера и специални микроинструменти. Рискът от инфекции при този тип операции е по-малък, а разрезите са козметични и не остават белези. Болката за пациента е значително по-малка в сравнение с отворената операция. Възстановяването трае няколко дни, а престоят в болница – само един до два дни след операция. Снижени са до минимум и други следоперативни рискове, като появата на херния в областта на оперативната рана, което е често срещано явление при традиционната операция.

Какво бихте посъветвал нашите читатели? Как да се предпазим от появата на камъни в жлъчния мехур?

За съжаление не сме открили формула за 100-процентова превенция на жлъчнокаменната болест. Това, с което можем да си помогнем, за да снижим максимално риска от появата на камъни, е: да се храним редовно; ако се нуждаем от сваляне на килограми, то това да става бавно и постепенно; и да поддържаме здравословно телесно тегло чрез правилно хранене и редовна физическа активност.

Интервю с д-р Росен Тушев – Началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита”.

Коментари