Публикация

Д-р Чорбова, МБАЛ Вита, за болестите на съвременната жена и как да разберем дали страдаме от рак на маточната шийка

Интервю с д-р Анна Чорбова – завеждащ Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Вита”


Д-р Чорбова, кои са най-често срещаните гинекологични заболявания при съвременната жена?

Гинекологичните заболявания при съвременната жена, с които се сблъскваме, за съжаление не са никак малко. Като започнем от инфекциите на влагалището, които са най-често срещани, и стигнем до различните хормонални и туморни заболявания. През последните години се наблюдават все повече млади жени с поликистозни яйчници, сраствания и редица придружаващи заболявания, които нерядко водят до репродуктивни проблеми. Тази тенденция е изключително обезпокоителна, но по-обезпокоителен за мен е значителният ръст на жените с диагностициран рак на шийката на матката. И тук бих искала да отбележа, че освен ръст на заболеваемостта, се наблюдава и постепенно снижаване на възрастовата граница при болните.

Какви са причините за появата на съвременните гинекологични заболявания и какво обуславя високата им честота?

В основата не само на гинекологичните, но и на всички съвременни заболявания стои начинът на живот. Начинът на хранене, двигателната активност и стресът са все фактори, които неминуемо оказват влияние върху здравословното състояние на всеки човек. И в тази връзка се стараем непрестанно да напомняме на дамите колко важна е профилактиката, колко важно е да се правят редовни прегледи през 6 м., за да се предотврати дадено заболяване или ако то вече е възникнало, поне да се хване във възможно най-ранен стадий.

На каква възраст е нормално една жена да мине на първия си гинекологичен преглед?

С оглед на факта, че в днешно време жените пристъпват към полова активност на все по-ранна тийнейджърска възраст, това, разбира се, автоматично повишава и рискът от появата на редица гинекологични заболявания. Ето защо считам, че след започване на полов живот (ако няма други проблеми) е време и за първия гинекологичен преглед. Поради ранния промискуитет се сблъскваме с все повече млади жени с рак на шийката на матката. При една по-адекватна сексуална култура и информираност сред тийнейджърите може би ще срещаме по-малко такива случаи. Ракът на шийката на матката е изключително тежко заболяване за пациента, за обществото, а профилактиката и превенцията са лесно достъпни и осъществими.

Разкажете накратко за симптомите при рака на шийката на матката и как можем да разберем дали сме болни?

Ракът на шийката на матката най-често се причинява от т. нар. човешки папилома вирус (HPV). Честотата на HPV инфекциите е най-висока във възрастовата група 16-20 години. Най-често инфекцията се предава по полов път с над 75-80% пожизнен риск от заразяване. Това на практика означава, че почти всяка жена прекарва една или повече HPV инфекции, обикновено, скоро след началото на сексуалния живот, като рискът нараства при по-голям брой партньори. Заразяването с вируса, обаче, не означава, че той непременно ще се развие в рак. За съжаление процесът протича безсимптомно и когато се появи най-често неправилно генитално кървене, заболяването вече е в напреднал стадий.

Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи

на рак на шийката на матката се е увеличила почти трикратно през последните няколко години, като броят на новите заболявания е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи - между 350 и 400. За съжаление елементарната сметка от тази статистика показва, че всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Какви са познатите методи за диагностициране на рак на шийката на матката?

В допълнение към стандартния преглед, методите, които могат да потвърдят съмненията за наличие на рак на маточната шийка или пък да дадат по-точна представа за състоянието на жената, са цитонамазката и колпоскопията. Принципно цитонамазката е по-разпространеният вид изследване от гледна точка на това, че не всеки гинекологичен кабинет разполага с колпоскоп. Важно е, обаче, пациентките да знаят, че цитонамазката не е достатъчно информативен диагностичен метод. Колпоскопията, от своя страна, хваща първите изменения на шийката на матката.

Какво точно представлява колпоскопията?

Колпоскопията е рутинно гинекологично изследване, което представлява детайлен прегледсъс специален апарат, който дава увеличение, и по този начин могат да се установяват изменения по шийката на матката, недоловими с просто око.

В случай, че се забележат такива промени, се прави последващо изследване на въпросните атипични клетки.

За по-притеснителните дами бих искала да отбележа, че колпоскопията се извършва бързо (отнема буквално минути), безболезнено и без упойка на място в гинекологичния кабинет.

За съжаление наблюдаваме все повече млади жени с рак на маточната шийка, поради късна диагностика или неглижиране на вече установен проблем. Ето защо колпоскопията не бива да се подценява, а напротив – пациентите дори трябва да изискват да им бъде направено това изследване. За съжаление все още не са много гинекологичните кабинети, които разполагат с добра апаратура и съответно не всички специалисти имат необходимата квалификация за провеждането на това изследване. И тук е мястото да апелирам към всички дами да се информират предварително за опита на конкретния специалист, условията и изследванията, които биха могли да получат, преди да си запишат час за гинекологичен преглед.

Какво бихте посъветвали съвременните жени?

Моите препоръки към дамите са няколко. На първо място ги съветвам да не се доверяват прекомерно на всички писания в интернет, а да имат по-голямо доверие на личните си гинеколози. Знам, че ежедневието на всеки от нас е много натоварено, но е важно да намираме време за себе си и да се погрижим за здравето си. Ако забележите нещо притеснително или пък изпитвате дори най-малък дискомфорт, не бива да пренебрегвате проблема, а незабавно да се консултирате с лекар. Профилактиката е ключова за навременното диагностициране и лечение на едно или друго заболяване, а понякога дори и за предотвратяването на неговата поява.

Д-р Анна Чорбова е Началник на Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ „Вита”

Коментари