Публикация

Грижа за цялото семейство – съхранение на стволови клетки в България

Съхранението на стволови клетки става все по-популярно сред родителите, но въпреки това много малко хора са запознати с предимствата и приложението им в медицината.


Използването на стволови клетки в медицината през последните години доведе до революционни постижения. Съхранението на стволови клетки става все по-популярно сред родителите, но въпреки това много малко хора са запознати с предимствата и приложението им в медицината.

Какво са стволови клетки и от къде се извличат?

Стволовите клетки са предшественици на всички клетки на човешкото тяло и при подходящи условия могат да се делят и диференцират във всички останали клетки на тялото. Важно е да се отбележи ,че те са и градивни елементи на имунната и кръвоносна системи.

Тези клетки се откриват в ембриона, кръвта от пъпната връв и зъбите. Съхраняването и медицинската употреба на стволови клетки от ембрион е забранено по етични причини. За сметка на това, те могат да бъдат извлечени от кръвта от плацентата и пъпната връв след раждането на бебето. Този процес е напълно безвреден и безболезнен както за майката, така и за бебето, защото пробата се събира след като плацентата бъде изродена и пъпната връв е прерязана. Броят на терапиите, които се извършват със стволови клетки непрекъснато расте и това обяснява огромния им потенциал . Расте и борят на хората, които искат да съхранят стволови клетки поради активното им приложение в медицинската практика.

Друг възможен източник на стволовите клетки се явяват мастната тъкан и костния мозък при възрастните. Специфичното при тях е ,че те нямат същия капацитет и приложение както тези от пъпната връв, защото стволовите клетки на възрастен са вече обременени от различни фактори като: заболявания и възраст.

Съвсем наскоро някои учени успяха да изолират тези много важни клетки от пулпа на млечен зъб . По-специално, те са открити в млечни зъби на децата и мъдреци на възрастните. Зъбните стволовите клетки представляват втори шанс за родители, които са пропуснали възможността да съхранят при раждането или вече са използвани за децата им.

Последните и най-прогресивни проучвания в областта на две изследователски групи в САЩ и Япония разкриват успешното превръщане на кожни клетки в стволови клетки, без използването на човешки ембриони. Резултатите от това изследване предвещават за в бъдеще да могат да се използват специфични стволови клетки за всеки пациент и всяка болест. Преобразуването на кожните клетки в специфични стволови клетки е осъществено чрез добавяне на 4 допълнителни гена, които препрограмират дейността на други гени и реализират създаването "многофункционални стволови клетки". Тези клетки не могат да се използват при пациенти, все още.

Какво лекуват стволовите клетки?

Стволовите клетки имат способността да заместват клетки и тъкани. Те могат да се развият в различни части на човешкия организъм и подпомагат лекуването много болести. Също така лекуват травми на гръбначния мозък, инсулт, изгаряния, и сърдечно-съдови заболявания. Доказано е , че влизат употреба при лечение на злокачествени заболявания, особено на кръвта, заболявания на кръвотворната и имунната система, метаболитни заболявания, и възстановителни терапии на органи. Направени са много успешни трансплантации на костен мозък.

Стволовите клетки от пулпа на млечни зъби имат приложение в регенеративната медицина, тъй като могат да заместят остаряването на различни тъкани и кости. Благодарение на тях се лекуват кости, увредени от инциденти и травми, Паркинсон и Алцхаймер, ползват се за обновяване на костите и зъбите, възстановяване на увредената сърдечна тъкан и гръбначния мозък и мозъчните клетки след инсулт. Накратко, стволовите клетки от пулпа на млечен зъб са специфицирани в регенерацията на костите, мускулите, нерви, сухожилия и хрущяли.

Важно е да се отбележи , че стволовите клетки, съхранени от член на семейството могат да се използват от всички други членове на семейството поради високата степен на тъканна съвместимост.

История

Първата трансплантация на хемопоетични стволови клетки от кръв от пъпна връв е осъщесвена през 1988г. във Франция на петгодишен пациент с анемия. Стволовите клетки, използвани в манипулацията са от кръвта от пъпната връв на неговата новородена сестра и детето е здраво до ден днешен . През 1989 г. е имало успешно лечение за миелоидна левкемия, а от 1995г. стволовите клетки от кръвта от пъпна връв се считат за еквивалентни на тези от костния мозък. През същата година е доказано, че използването им между роднини дава по-добри терапевтични резултати при лечението на левкемия. През 1998 г. е реализирана автоложна трансплантация при дете със злокачествен тумор на нервната система.

Изброените исторически събития са ключови за решението на много родители да съхранят стволови клетки и така да осигурят здравето на децата си.

Според регистрите в България при около 2,5 % от ражданията родителите решават да съхранят стволови клетки . Процесът е обект на мониторинг и контрол от Министерство на Здравеопазването чрез Изпълнителна Агенция по Трансплантация. На този етап има 10 фирми с право на дейност у нас - 9 частни фамилни и 1 държавна . От 9-те частни фамилни банки 5 съхраняват в лаборатории в чужбина.

По официални данни на Изпълнителна Агенция по Трансплантация най – голямата за последните години банка за съхранение на стволови клетки е английската Future Health. Тя е първата частна Акредитирана банка в Европа, с лаборатории във Великобритания и Швейцария. Тя е единствената фамилна банка ,която е наградена от кралицата на Великобритания и носи короната за качество в продължение на 5 години. Директорът на Future Health д-р Роджър Дейнти е отличен във Великобритания с титлата Member of British Empire – върховно отличие за Великобритания.

В България официален представител на услугите на Future Health е Медицински Център “ Афродита” , с дългогодишен опит в репродуктивната медицина , гинекологията и лабораторната диагностика от последно поколение.

В приложената по-долу графика , можете да се запознаете със съхранението на стволови клетки на най-големите тъканни банки в България за последните години ( по вертикал са броя проби на година , а по хоризонтал – години ).

* В графиката не влизат тъканни банки с по-малко от 200 семейства клиенти годишно. Всички останали тъканни банки, които не са включени, заемат по-малко от 9 % от пазарния дял.

Коментари