Публикация

Обезмаслено мляко срещу затлъстяване при децата


Една чаша обезмаслено мляко на ден пази децата от натрупването на излишни килограми.

По-малките ученици, които пият редовно обезмаслено мляко, имат по-нисък индекс на телесната маса от децата, които рядко пият мляко. Педиатри от университета в Гьотеборг и академията Салсгрен установили, че децата, които консумират редовно обезмаслено мляко, тежат средно с 4 килограма по-малко.

Все още учените не могат да намерят обяснение на тази връзка, но те допускат, че децата, които приемат мляко всеки ден, консумират по-малко сладки газирани напитки и като цяло се хранят по-здравословно.

Диетолозите  проучили начина на хранене, телосложението и съдържанието на минерали в костите на 120 здрави 8-годишни ученици. Направени били и кръвни проби с различни маркери, които показват риска от затлъстяване.

Медиците установили, че 62% от изследваните деца имат ниски стойности на витамин D в организма.  Те смятат, че е много вероятно да съществува връзка между натрупването на витамин D в детството и телесната маса. Витамин D се съдържа в рибата и млечните продукти, а анализът е показал, че децата, които пият редовно мляко, са приемали и често по-тлъсти риби, като сьомга и скумрия.

Коментари