Публикация

Д-р Стойчо Кацаров: Лоши правила доведоха до справедливи протести на лекарите

Протестите на лекарите са предизвикани от лошите правила в здравеопазването, които се въвеждат и които им пречат да обслужват пациентите си, коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров


Протестите на лекарите са предизвикани от лошите правила в здравеопазването, които се въвеждат и които им пречат да обслужват пациентите си. Това коментира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Като пример той даде въвеждането на Националната здравна карата, като отбеляза, че с нея се отнема правото на пациента да избира къде да се лекува.

Като лошо правило д-р Кацаров също така посочи въвеждането на лимити на дейностите. Той каза, че те също отнемат правото на пациента да избира лечебно заведение.

„Прословутите пръстови отпечатъци няма да повлияят нито на качеството, нито на достъпа до медицинска помощ, а само ще затруднят работата на лекарите. Имам съвсем конкретен случай от днес, свързан с все още старата система за чекиране на пациента. Налага се ново правило това да става не само когато той влезе в болницата, а и когато минава от едно отделение в друго. Например интензивното лечение е въведена като процедура и за да може да бъде отчетена като изкарат пациента от операционната, трябва да го чекират, за да влезе в реанимация. След това, като излезе от реанимацията, за да отиде в отделението, отново трябва да се чекира“, обясни д-р Кацаров. Той добави, че това са правила, които пречат на всички и затова протестът на лекарите е напълно справедлив.

Д-р Кацаров коментира и декларацията на Асоциацията на университетските болници от преди няколко дни, в която се казва, че не се подкрепя протестът на общопрактикуващите лекари. Според него това е организация на болнични директори, които са подчинени на министъра на здравеопазването. „Той ги назначава и може да ги уволни по всяко време. Тяхната позиция винаги е била в подкрепа на министъра. В това няма абсолютно никаква изненада. Аз си спомням, че преди време те написаха писмо, че ще започнат да протестират ако бъде уволнена предишният министър д-р Таня Андреева“, каза той.

По отношение на прекратяването на протеста на общопрактикуващите лекари д-р Кацаров напомни, че все пак той е продължил цяла седмица. „Техните искания са малко по различни от тези на болничните лекари и наистина се получи липса на единодействие. Но в основата си и едните, и другите протестират срещу новите правила“, отбеляза председателят на ЦЗПЗ. Той добави, че лекарите вече не са безгласна буква и те няма да допуснат да бъдат мачкани. По думите му това е най-важното в случая. 

Коментари