Публикация

Нападнатият днес проф. Стефан Станчев вероятно ще загуби едното си око

Лекарите се борят за живота му, предстоят серия операции


Непознати маскирани нападнаха тази сутрин началника на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ проф. Стефан Станчев, на 58 г., и го пребиха жестоко. Това е станало докато той разхождал кучето около 7 ч сутринта близо до дома си в жк "Белите брези". Проф. Станчев е получил черепно-мозъчна травма, лицево–челюстна травма и очна травма. Лекарят е бил удрян така, че не просто да бъде сплашен, а с цел да бъде убит, стана ясно по-късно на пресконференция в болницата, където професорът работи. 

Лекарите там започнаха серия от операции, за да спасят живота му, който беше в риск. Медиците са успели да възстановят лицето му след тежката лицева травма, но шансовете той да запази зрението на едното си око са нищожни. Лечението на д-р Станчев ще продължи поне няколко месеца. Нападателите още не са открити, но се издирват от полицията. Няма яснота и за мотивите на биячите. Това далеч не е единственото брутално нападение над лекар. 

Междувременно стана ясно, че проф. Станчев е бил нападан и по-рано, но не е подавал оплакване до полицията. От МБАЛ Бургас, където професорът е бил директор преди години, изпратиха до медиите и институциите писмо, с което изразяват възмущението си от престъпния акт: "Обръщаме се към Вас с дълбока тревога, потресени от поредната жестокост, извършена над български лекар. Не намираме думи, с които да окачествим престъплението, жертва на което стана лекар, уважаван професор, човек, помогнал на хиляди - нашият колега проф. Стефан Станчев. Проф. Станчев оперираше в бургаската болница и бе неин директор преди години. Днес научихме, че е бил нападнат, пребит и сега е в тежко състояние, с опасност за живота. Предстои му тежко и трудно възстановяване.

Още по-цинично и нагло е, че този отвратителен акт е извършен в навечерието на Световния ден на здравето – ден, приет за празник на българските лекари, медицински сестри, медицински работници. В този ден се прекланяме пред техния труд, знания, умения! Каквито и да са причините, породили нечовешкото нападение, ние го приемаме като нападение върху лекар – човек, призван да спасява животи..."

Пълният текст на писмото четете в прикачения файл по-долу.

Прикачени файлове

Писмо на МБАЛ Бургас по повод нападението над проф. Станчев

Коментари

Ако БЛС не е реагирал на това изказване на депутат и не е поискал оставката му, значи нещо и в БЛС трябва да се промени

Преди няколко години имаше такова предложение. Тогава един от наглеците в парламента обяви: "Адвокатите ги бият, защото си вършат работата, а лекарите, защото не я вършат".

Пълен шок! Каква е тази агресия, по дяволите???