Публикация

Грипната епидемия може да влоши състоянието на диабетиците

Основната насока на съвременната диабетология е да предпази пациентите от крайните фази на увреждане на тъканите и органите


Доц. Малина Петкова е ендокринолог в УМБАЛ „Св. Анна” - София

Доц. Петкова, напоследък се възлагат много надежди на една ваксина, за която се смята, че ще подобрява значително състоянието на пациентите с инсулинозависим диабет

Става въпрос за проучването на ваксина, която да се прилага при млади хора с новооткрит захарен диабет тип 1, чието състояние изисква приложение на инсулин. Целта е максимално да се запазва капацитетът на бета-клетките на панкреаса да продължат да произвеждат инсулин, така че нуждите от инжектирането му под формата на лекарствени препарати да бъдат много малки или, ако е възможно, въобще да се възстанови бета-клетъчният апарат, така че да отпадне необходимостта от приложението на инсулин.

Кога тази ваксина ще се прилага в клиничната практика?

Проучванията са вече в клинична фаза, в рамките на която ефективността на препарата се проверява при конкретни пациенти с диабет тип 1. Дори няколко изследователски центъра в България имаме покана да участваме в тези международни клинични проучвания. Надявам се, че нашата агенция по лекарствата ще се съгласи. Но до рутинното приложение на новата ваксина все още има време, защото трябва да се докаже нейният ефект.

Възможно ли е вирусните заболявания да отключат диабет или да влошат заболяването?

За съжаление и двете хипотези са възможни. Има специфични вируси, които могат да предизвикат поява на заболяването, а при пациенти, които вече имат диабет, едно вирусно заболяване често усложнява състоянието. Затова ние постоянно сме готови да консултираме пациентите, включително и да ги приемем на болнично лечение, когато се налага.

Извън актуалната епидемия, какви са опасностите пред пациентите с диабет?

Основната опасност е от развитието на различни усложнения. Става въпрос за увреждане на зрението, на бъбреците, на сърдечно-съдовата система, на периферната нервна система. Затова основната насока на съвременната диабетология е да предпази пациентите от крайните фази на увреждане на тъканите и органите. Това може да стане при много тясно взаимодействие между лекуващия екип и самия пациент.

Става въпрос не само за лекарствената терапия, но и за цялостния режим на живот – хранене, движение, специфична хигиена и грижа за крайниците. Защото при диабетната полиневропатия например хората често загубват чувствителността на стъпалата си, незабелязано се нараняват, следват хронични инфекции и изобщо цял комплекс от проблеми, наречени диабетно стъпало.

Има ли възможност по линия на НЗОК да се провеждат професионална профилактика и лечение на диабетната полиневропатия?

Да, от 3 години имаме клинична пътека „диабетна полиневропатия”, по която работят неврологичните и ендокринологичните отделения. В рамките на приема правим вливания на медикамента против това усложнение, след което хората продължават да се лекуват с прием на таблетки. 

Коментари