Публикация

Проф. Стефан Станчев е в медикаментозна кома и е на апаратно дишане

За съжаление прогнозите за нараненото око на проф. Станчев са, че ще остане незрящо


Проф. Стефан Станчев е в медикаментозна кома и е на апаратно дишане, съобщи д-р Димитър Николаков, зам. началник на клиника КАИЛ (Клиника по анестезиология и активно лечение) на УМБАЛ “Св. Анна“ - София. Днес ще бъдат направени опити за извеждането му от медикаментозна кома и ще бъдат направени допълнителни изследвания на мозъка и белите дробове на пациента. За съжаление прогнозите за нараненото око на проф. Станчев са, че ще остане незрящо.

„Ние сме против всяка форма на насилие в нашето общество! Шокирани сме от агресията, спрямо нашия колега проф. Станчев!“, заяви от своя страна д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД. „От името на цялата болница заявявам, че искрено се надявам извършителите на злодеянието да бъдат заловени и наказани” подчерта той на пресконференция след побоя над проф. Стефан Станчев. „Клиниката по ортопедия и травматология, управлявана от него е една от най- елитните в страната и не е имало оплаквания от дейността на проф. Станчев. Нито официални, нито неформални", заяви д-р Близнаков.

Мултидисциплинарния екип, който в продължение на повече от 4 часа оперира вчера проф. Станчев, включваше неврохирурга доц. Марин Генчев, неврохирурзите д-р Славомир Кондов и Стефан Николов, лицево-челюстния хирург доц. Желю Димов и очният хирург доц. Борислав Дъбов. Първоначално е била овладяна черепно-мозъчната травма, а след това екипът е възстановил лицевия череп на професора и се е опитал да съхрани очната ябълка. Доц. Димов сподели, че вследствие на тежък удар е бил раздробен горен орбитален ръб, както и свода на орбитата, предната и задната стена на фронталния синус на проф. Станчев. Възстановена е максимално в анатомичен аспект структурата на лицевите кости. Доц. Димов изрази надежда , че проф. Станчев ще се възстанови напълно от нанесените лицево-челюстни травми.

Коментари