Публикация

Лошият сън по време на бременност с последици и след нея

Да спиш за двама. Разпространено е вярването, че нарушеният сън по време на бременност, който често тормози бъдещите майки е един вид подготовка за екстремните лишения от сън, съпътстващи отглеждането на новородено.


Част от това твърдение изглежда е вярно: събуждането посред нощ, невъзможността да заспят, или по-сериозни състояния като сънната апнея са чести оплаквания на бъдещи майки, особено когато киселините в стомаха, болките в гърба, и честото тичане до тоалетната се намесят.

Дейвид Гозал, който изследва нарушенията на съня от педиатрична гледна точка в Университета в Чикаго, казва – „Аз съм педиатър, и това, което ме интересува е, има ли безсънието последици за плода”. Все още никой не е изследвал последиците от сънната апнея – включваща многократни микро-събуждания през нощта, причинени от хъркане или други нарушения в нормалното дишане, върху плода, извън последиците за майката, свързани с теглото или начина на раждане. И затова има причина – дългосрочното изследване на деца гълта много време и средства и е трудоемко. Затова Гозел изследва мишки. Проведения от него експеримент подлага гризачи в трети триместър от бременността на нещо подобно на сънна апнея – те са поставени в клетка, която се разтърсва на всеки две минути по време на периода, когато мишките спят. Мишките спят точно толкова, колкото и мишките от контролната група, но сънят им е фрагментиран, подобна на този на жените с апнея. В началото Гозел и колеги не забелязват нищо различно при мишлетата, родени от майки с дълбок сън и тези, родени от майки, чиито сън бил нарушен. Но след няколко месеца, поколението на недоспалите мишки започнало да се храни повече и да покачва телесната си маса.

Статията продължава в сайта на ДКЦ Асцендент.

Коментари