Публикация

Д-р Москов вече не е министър на лекарското съсловие

Протестите на лекарите имат за цел отпадане на „служебния рамков договор“ и промяна на системата на здравеопазване.


Предисторията на протестите е, че Българският лекарски съюз (БЛС) единодушно прие да не подписва Националния рамков договор за 2016 г. Това юридическо недоносче беше наложено след това със сила за изпълнение. В декларации ние лекарите обявихме, че искаме отмяна на този нормативен акт, наречен „служебен рамков договор“ и до подписване на следващия НРД да се работи по стария от 2015 г. Това гласи и законът. Искаме поне веднъж да се спази законът.

Другата цел на протеста е да се преговаря за промяна на самата система на здравеопазване. Очевидно това, което се прави в момента от управляващите не е посоката на развитие. Очевидно само се сменят министри и здравеопазването задълбава все по-надолу. Нищо по-добро не става, а напротив – системата се влошава. Ето защо до подписването на следващия рамков договор трябва да се смени посоката на работа и да се промени законодателството.

Оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов вече бе поискана от няколко регионални колегии на БЛС, а дали ще я подаде няма никакво значение, защото тя вече е приета. От тук нататък не може да се каже, че той е министър на съсловие, което демонстрира отношението си към него. Д-р Москов няма обществена подкрепа.

Прави впечатление, че протестите не са подкрепени от Асоциацията на университетските болници. Това е организация на директорите на тези лечебни заведения, на които работодател е министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Но лекарите в университетските болници, както и на другите, независимо от собствеността на лечебните заведения, са членове на БЛС и ще подкрепят протестите.

Същевременно общопрактикуващите лекари, които стачкуваха преди няколко дни, са заявили, че ще дойдат на днешния протест.

Коментари