Публикация

Пресконференция по повод кампания „Месец на мъжкото репродуктивно здраве”

Пресконференция по повод кампания „Месец на мъжкото репродуктивно здраве”

Ин витро клиника „София” (СБАЛАГРМ) стартира новата си кампания „Месец на мъжкото репродуктивно здраве” чрез пресконференция с участието на д-р Тачева, д-р Владимиров и д-р Кацаров.


Темата за мъжкия стерилитет е все още табу в България. Това отчетоха специалисти по репродуктивна медицина и пациенти по време на пресконференция, която се проведе на 4 април 2016 г. в София. Те обявиха, че поради тази причина организират профилактична кампания, насочена към мъжкото здраве.

Управителят на СБАЛАГРМ „София“ д-р Явор Владимиров каза, че профилактичните прегледи ще се провеждат в лечебното заведение през целия месец април. Той уточни, че става въпрос за безплатни спермограми, които ще се правят всеки вторник и четвъртък след предварително записване на телефоните на СБАЛАГРМ „София“. По думите му ако се установят проблеми пациентите ще могат са се консултират с андролог.

„Имаме за цел да информираме максимално обществото и хората, че този проблем не трябва да се подценява и не бива да се оставя във времето“, отбеляза д-р Владимиров. Той каза, че е важно диагностиката на мъжкия стерилитет да става навреме, защото има лечение на този проблем.

Ембириологът от СБАЛАГРМ „София“ д-р Десислава Тачева заяви, че сериозен проблем е отношението на самите мъже към стерилитета. Тя отбеляза, че обичайно мъжете се чувстват здрави и това ги кара да смятат, че проблемът не е в тях. Характерен е и страхът да не се подрони техния авторитет в семейството. Това води до забавяне на диагностиката.

Д-р Тачева каза, че има доста заблуди, свързани с мъжкия стерилитет. Една от тях е, че сексуално активните мъже нямат репродуктивни проблеми. Причината е, че повечето хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Друга заблуда е, че щом някой вече има деца, значи репродуктивното му здраве е добро. Д-р Тачева обаче напомни, че с напредването на възрастта в човешкото тяло стават определени изменения, свързани най-вече с някои заболявания. По думите й основните проблемни идват от диабета и хипертонията, а също така нездравословния начин на живот, който може до доведе до намаляване на оплодителните възможности на сперматозоидите или тяхното количество.

Андрологът д-р Милен Кацаров заяви, че има различни причини за стерилитета при мъжете, като най-често срещаните са вродените аномалии и възпалителните заболявания. Той също така посочи ендокринните заболявания, разширените вени на тестисите. Специалистът каза, че профилактиката започва още от ранна детска възраст и тя трябва да се прави от педиатрите. „В детска възраст най-важното, което всеки може да направи, дори и родителите, е да види дали тестисите на детето са долу и дали до 14-годишна възраст се развиват нормално. След това мъжете до към 35 години трябва да си опипват тестисите с оглед на рак на тестиса. Има ли сме много случаи, при които човек идва по повод на стерилитет и откриваме тумори в началните фази“, отбеляза той. 

Коментари