Публикация

Пресконференция по повод кампания „Месец на мъжкото репродуктивно здраве”

Ин витро клиника „София” (СБАЛАГРМ) стартира новата си кампания „Месец на мъжкото репродуктивно здраве” чрез пресконференция с участието на д-р Тачева, д-р Владимиров и д-р Кацаров.


Темата за мъжкия стерилитет е все още табу в България. Това отчетоха специалисти по репродуктивна медицина и пациенти по време на пресконференция, която се проведе на 4 април 2016 г. в София. Те обявиха, че поради тази причина организират профилактична кампания, насочена към мъжкото здраве.

Управителят на СБАЛАГРМ „София“ д-р Явор Владимиров каза, че профилактичните прегледи ще се провеждат в лечебното заведение през целия месец април. Той уточни, че става въпрос за безплатни спермограми, които ще се правят всеки вторник и четвъртък след предварително записване на телефоните на СБАЛАГРМ „София“. По думите му ако се установят проблеми пациентите ще могат са се консултират с андролог.

„Имаме за цел да информираме максимално обществото и хората, че този проблем не трябва да се подценява и не бива да се оставя във времето“, отбеляза д-р Владимиров. Той каза, че е важно диагностиката на мъжкия стерилитет да става навреме, защото има лечение на този проблем.

Ембириологът от СБАЛАГРМ „София“ д-р Десислава Тачева заяви, че сериозен проблем е отношението на самите мъже към стерилитета. Тя отбеляза, че обичайно мъжете се чувстват здрави и това ги кара да смятат, че проблемът не е в тях. Характерен е и страхът да не се подрони техния авторитет в семейството. Това води до забавяне на диагностиката.

Д-р Тачева каза, че има доста заблуди, свързани с мъжкия стерилитет. Една от тях е, че сексуално активните мъже нямат репродуктивни проблеми. Причината е, че повечето хора не правят разлика между сексуално и репродуктивно здраве. Друга заблуда е, че щом някой вече има деца, значи репродуктивното му здраве е добро. Д-р Тачева обаче напомни, че с напредването на възрастта в човешкото тяло стават определени изменения, свързани най-вече с някои заболявания. По думите й основните проблемни идват от диабета и хипертонията, а също така нездравословния начин на живот, който може до доведе до намаляване на оплодителните възможности на сперматозоидите или тяхното количество.

Андрологът д-р Милен Кацаров заяви, че има различни причини за стерилитета при мъжете, като най-често срещаните са вродените аномалии и възпалителните заболявания. Той също така посочи ендокринните заболявания, разширените вени на тестисите. Специалистът каза, че профилактиката започва още от ранна детска възраст и тя трябва да се прави от педиатрите. „В детска възраст най-важното, което всеки може да направи, дори и родителите, е да види дали тестисите на детето са долу и дали до 14-годишна възраст се развиват нормално. След това мъжете до към 35 години трябва да си опипват тестисите с оглед на рак на тестиса. Има ли сме много случаи, при които човек идва по повод на стерилитет и откриваме тумори в началните фази“, отбеляза той. 

Коментари