Публикация

Протестите трябва да накарат управляващите да преосмислят идеите си за реформи

Целта на протестите е да накарат управляващите да преосмислят поведението си и идеите си за реформи по отношение на здравната система.


Последните няколко месеца бяха наситени със събития с негативен оттенък. Те бяха свързани с това какво очаква общинските болници и как ще се работи през тази година. Неизвестност имаше още през миналата година, защото нещата се решаваха на парче и Сдружението на общинските болници многократно изказа опасения и притеснения, че системата ще се срути. Имаше протестни действия и паралелно с нас протестираха асоциациите на частните болници и пациентски организации. Нещата обаче продължиха в същия дух – да се решават работите на парче.

Една част от нормативните документи бяха оспорвани, но след кратка редакция те отново се появиха през последните две седмици преди 1 април. Това можеби беше последната капка и търпението на лекарите се изчерпа. Чест прави на УС на БЛС, че реши да поеме инициативата, въпреки че според мен тя е малко закъсняла, и да организира протестни действия.

Сдружението на общинските болници, Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Центъра за защита правата в здравеопазването и няколко пациентски организации решихме да застанем зад инициативата на БЛС, защото всички сме ангажирани в здравеопазването. На 30 март се реши по места да се протестира със символична лентичка на ревера. Организирани бяха и други инициативи от рода на прекратяване на работа и митинги, всичко в рамките на закона.

Целта на протестите е да накарат управляващите да преосмислят поведението си и идеите си за реформи по отношение на здравната система. Нещата трябва да се стопират до тук, защото новите условия за работа са пълен Батак. Имаме НРД 2015 г. и болниците трябва да продължат да работят по него, след като не се подписа нов рамков договор. Ако има нужда от анекси към него те трябва да са съгласувани с БЛС след преговори. Необходимо е да се организира кръгла маса под патронажа на премиера Бойко Борисов, защото той носи отговорност за подчинените му министерства.

За 5 април УС на нашето сдружение обяви едночасово прекъсване на работата в общинските болници. Няма да се приемат планови пациенти, а спешните няма да бъдат ощетени.

На 6 април предстои национален протест от 15 часа пред Министерски съвет. Той ще бъде подкрепен и от много общопрактикуващи лекари. Миналата седмица те имаха ефективни протести, но отново започнаха да работят. Нали разбирате, че ако бяха продължили ефективната си стачка това неминуемо щеше да наруши нормалната работа, а много пациенти щяха да останат без лечение. В крайна сметка колкото и да сме недоволни професията ни е такава, че няма как да си позволим един безконечен протест. Аз мисля, че и два дни са сигнал, който трябва да бъде разчетен от властите.

По отношение на поведението на Асоциацията на университетските болници, от където преди дни обявиха, че няма да подкрепят протеста на джипитата, за мен това е становище на управителите на тези лечебни заведения. В разговори с лекарите, които работят там, нещата не стоят така.

Коментари