Публикация

Едемът на Квинке изисква бърза реакция за спасяване на живот

Най-често свързваме това състояние с ужилване от пчели


Освен че развличат, филми като „Откраднат живот“, повишават чувствителността на публиката към здравните проблеми и човешките съдби стоящи зад тях. Това е и възможност до по-широк кръг от хора да достигне информация за нередки и животозастрашаващи състояния . Едемът на Квинке (ангиоедемът ) е точно такова заболяване, при което бързата и адекватна реакция на пациента, близките или намиращите се наоколо хора може да бъде решаваща за живота на пострадалия. В снощния епизод пациентката беше в анафилактичен шок след ухапване от насекомо.

Статистиката показва немалка честота на ангиоедема, като според Световната здравна организация между 10 и 20 % от населението може да преживее поне веднъж в живота си епизод на заболяването. Едема на Квинке се представя с бързо набиращ се оток най-често засягащ клепачите и устните. Други засегнати области са цялото лице, ръцете, ходилата, гениталиите. 

Най-опасен обаче е отокът на езика и горните дихателни пътища, тъй като той може да доведе до задушаване, понякога дори в рамките на минути. Този характерен оток може да се появи самостоятелно или често с други алергични прояви като сърбящ обрив, уртикария и дори анафилактичен шок (рязко спадане на кръвното налягане). Най-честа причина е свръхчувствителността към някои лекарства като антибиотици, антихипертензивни и противовъзпалителни средства. Алергията към храни, консерванти или оцветители в храната могат да доведат до подобна картина. Най-често в представите си обаче свързваме това състояние с ужилване от пчели.

Сериозността на симптомите определя ангиоедема като спешно състояние, което в случаите със задушаване и спадане на кръвното налягане изисква лечение с Адреналин, бързи вливания и противоалергична терапия с антихистамини и кортикостероиди. Ако се съмнявате, че вие или ваш близък получава едем на Квинке, не се колебайте възможно най-бързо да потърсите лекарска помощ.

Коментари