Публикация

Спортният турнир за студенти "Варненска универсиада" започва от днес

Ще със състои от 6 до 24 април между шестте варненски университета


Спортният турнир за студенти


От днес, в продължение на около 20 дни, студентите от шестте варненски университета ще премерят сили в девет спортни дисциплини по време на XVII-та Варненска универсиада. Организатори на събитието, което ще със състои от 6 до 24 април, са Община Варна, студентските съвети и звената по спорт в университетите.
Тази година във Варна има ново учебно заведение със статут на университет - Висше училище по мениджмънт – и, разбира се, негови представители също ще се включат в състезанията за студентите.
Срещите по тенис на маса са първите предвидени двубои и започват днес в спортната зала на Икономически университет, а на 7 април най-мащабното състезание за студенти в града продължава с турнира по баскетбол - мъже, на който любезен домакин ще бъде Медицински университет – Варна. Първата среща от програмата е с начало от 16.00 часа с мач между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" и Икономически университет.
В Морската градина под Летния театър на 10 април от 11.00 часа стартират атлетите в кроса. В най-масовото състезание дисциплината, заложена за мъжете, както всяка година е 2000 метра гладко бягане, а за нежния пол - 1000 м. В кроса няма ограничения в броя на участниците, така че всички желаещи студенти могат да се включат. Новото тази година е, че ще бъде извършено отделно класиране за мъже и жени. На база техните резултати ще се сформира и комплексното класиране между университетите.
В програмата на Универсиадата е включен и турнирът по боулинг, който започва на 11 април от 16.00 часа в "Playground", МОЛ Варна, и ще продължи до 13 април, когато е и финалът на състезанието от 17 часа.
Спортът шахмат също е залегнал в програмата на Универсиадата и ще се проведе на 12 април от 13.00 часа в „Младежки дом", зала 12.
За волейболните състезания участие са потвърдили 5 отбора при мъжете, а при жените сили ще премерят 3 отбора – ИУ, МУ-Варна, ВВМУ. Първият двубой е насрочен за 14 април между мъжките отбори на ИУ и ВСУ от 18.00 часа в спортната зала на Икономическия университет.
През уикенда на 16-17 април програмата е наситена с два състезателни дни по тенис на корт в комплекс „Чайка". Схемата на провеждане ще е лично-отборно първенство.
Двубоите от „цар Футбол" ще се проведат на спортните бази на Технически университет - Варна и ОСК „Морска градина". И тази година всеки университет има право да се включи с два отбора. Турнирът стартира със срещата между отборите на новото Висше училище по мениджмънт и Медицински университет - Варна на 18 април от 16.00 часа. Полуфиналните и финални срещи са предвидени за 22 април от 15.00 часа в ОСК „Морска градина".
Като своеобразен финал на Универсиадата се явява първенството по плуване, което ще се проведе в басейн „Приморски" на 23 април. Очаква се в състезанието да вземат участие над 100 студенти.
Официалното награждаване и закриване на XVII-та Варненска универсиада ще се състои на 24 април от 19 часа в Пиано бар „Синатра" (Младежки дом).

Коментари