Публикация

Близо 2000 български лекари от цялата страна протестираха в София (ВИДЕО)

"Истинска реформа за истинска медицина" поискаха медиците


"Не сме тук за пари, а водени от желание за чуваемост, конструктивен диалог и реформа, която да доведе до ефективни резултати" - подчертаха българските медици, които близо два часа протестираха в центъра на София. С искания за реална промяна, адекватна на нуждата на специалистите и на изискванията на съвременното здравеопазване, те отправиха упрек към управляващите, които не излязоха на площада, а останаха скрити зад затворените прозорци на Министерски съвет.

"Не на служебния рамков договор", "Върнете договорното начало", "Не ни гонете от България" - призоваха българските лекари, подкрепени от десетки пациенти, стекли се на площада.

Движението в района на протеста не беше отцепено, както обичайно се процедира в случай на протест.

"Дали щеше да бъде така ако тук днес протестираха таксиметровите шофьори, зърнопроизводителите или овчарите?" - недоумяваха организаторите.

Председател на РК Пловдив д-р Георги Кръстев беше водещ на протеста. От трибуната д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС заяви своята и на колегите си подкрепа на проф. Станчев, който на 5 април беше нападнат и зверски пребит пред дома си. Председателят на БЛС категорично подчерта че лекарското съсловие е съставено от професионалисти, които искат да правят качествена медицина в полза на хората. След него на трибуната своята позиция и позицията на колегите си споделиха и други уважавани български медици от цялата страна.

Възгласът "Оставка" отрази отношението на протестиращите към управляващите.

ВИЖТЕ ексклузивни видеа от протеста:

д-р Иван Маджаров, председател на ББА

д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС

д-р Александър Заимов, уролог в Александровска болница

Проф.Милан Миланов,, председател на  Болничния анестезиологично-интензивен комплекс на "Пирогов"

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС протест митинг протест на лекарите протест на общопрактикуващите лекари семейнилекари

Коментари

Стоянка Пеева
7 апр 2016 12:48

С вас сме, д-р Заимов, и напълно ви вярваме. Знаем, че проблемите в здравеопазването не идват от лекарите, а от разни чиновници, които никога не са държали ръката на болния. Протестирайте до дупка.

Благодарим ви, момичета и момчета от Credo, за коректната информация! Защото вашите медийни колеги масово се оляха с измишльотини и слугинаж. Най-малкото в цялата тази история, че като по команда всинци ентусиазирани млади репортерки - дръжки на микрофон забравиха една нула в броя на участниците - вместо 2000 - 200. Някои дори стигнаха поклоннически висоти : "стотина лекари от цялата страна" се събраха на жълтите павета да повикат. То бива, бива инфантилност, но понякога прелива. А лекарите искаме нещо съвсем простичко и разбираемо: истинска реформа за истинска медицина, искаме да имаме време да лекуваме, а не по бюрократична принуда да трябва да сме денонощно писарушки като вехти герои по Чудомир. А че кризата бе превърната в епикриза, за никого не е добре! Кой разбрал, разбрал.....