Публикация

Д-р Александър Заимов: НЗОК трябва да стане независима (ВИДЕО)

Урологът от Александровска болница д-р Александър Заимов обяви по време на националния протест на лекарите, че едно от исканията им е НЗОК да бъде независима и нейното ръководството да не се избира от Народното събрание и Министерството на финансите.


Лекарите искат НЗОК да бъде независима и нейното ръководството да не се избира от Народното събрание и Министерството на финансите. Това стана ясно от думите на уролога от Александровска болница д-р Александър Заимов по време на националния протест на медиците, който се проведе в София. Той каза, че ръководството на здравната каса трябва да бъде избирано от т.нар. „събрание на представителите“. Според него в момента НЗОК се е превърнал във филиал на Министерството на финансите, който няма нищо общо със здравеопазването.

Д-р Заимов отбеляза, че е на път да бъде възстановено бюджетното здравеопазване от 90-те години на миналия век и попита кой е виновен за това. „Както ще да се казва министърът. Ако ще да е Москов, ако ще да е Ленинградски, ако ще да Парижки основната отговорност е на парламента“, обяви той. Лекарят заяви, че депутатите съвсем съзнателно са гласували Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., който е довел до изхвърляне на БЛС от преговорите за национален рамков договор.

„Искаме държавата да внася за тези 4,5 млн. души, които тя осигурява не по 16 лв., а толкова, колкото всички останали, които се осигуряваме сами. Съмнявам се, че ще стане“, каза още д-р Заимов.  

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика Лекари НЗОК протест Народно събрание Министерство на финансите Д-р Александър Заимов лекарски протест д-р Москов протест на лекарите 06.04.2016

Коментари