Публикация

Проф. Чалъков: Лекарите от университетските болници подкрепят протеста (ВИДЕО)

Според проф. Иван Чалъков здравното осигуряване трябва да бъде задължение за всички. Не може един пияница да харчи 400-500 лв. за цигари и ракия, а да не може да даде 16 лв. за здравна осигуровка, коментира той.


Лекарите от университетските болници не са подписвали декларация срещу протеста на общопрактикуващите лекари. Това обяви проф. Иван Чалъков от УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ по време на националния протест на медиците, провел се на 6 април 2016 г. „Такава декларация няма, ние не сме я гласували. Председателят на Лекарския съюз има задължението, обещал е, да издири авторите на този пасквил и да бъдат наказани по Устава на БЛС“, каза той.

Проф. Чалъков заяви, че подобна ситуация имаше преди дни около информацията, че ще бъдат намалявани обеми на клинични пътеки с около 70%. Той напомни, че са се появили документи с правителствени печати. „Когато вдигнахме шум се оказа, че това били анонимни хора от здравната каса и анонимни други представители. Не са анонимни. Ще ни кажете имената на тези хора. Те също трябва да си понесат отговорността”, каза лекарят.

Според проф. Чалъков продължава многогодишната тенденцията да се очернят лекарите. „През 1962 г. уводната статия на „Работническо дело“ беше „Черни души в бели престилки“. Тази теза се развива успешно и досега“, каза той, като добави, че управляващите търсят грешници в лицето на лекарите.

Проф. Чалъков заяви, че лекарите настояват правителството да ги чуе. Той каза, че медиците знаят как да бъде направена реформата. „Принципът на здравното осигуряване в Европа е солидарността. От 4,2 млн. работещи в България 2,4 млн. 1,8 млн. души не плащат. Кога ще излезе закона за задължително здравно осигуряване на всички. Не може един пияница да харчи 400-500 лв. за цигари и ракия, а да не може да даде 16 лв. за здравна осигуровка“, коментира той. По думите му това е един елемент на реформата, който трябва да бъде взет предвид. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика Лекари БЛС клинични пътеки протест ИСУЛ лекарски протест 06.04.2016 д-р Иван Чалъков

Коментари

И пациентите подкрепят добрите лекари