Публикация

Д-р Иван Маджаров: Създаването на служебен НРД е в противоречие със закона (ВИДЕО)

Председателят на Българската болнична асоциация (ББА) д-р Иван Маджаров каза, че лекарите не са договаряли по-ниски обеми за някои дейности.


Няма нито едно добро намерение, нито една добра идея, която да си заслужава законът да бъде нарушен от управляващите. Това обяви председателят на Българската болнична асоциация (ББА) д-р Иван Маджаров по време на националния протест на лекарите, който се проведе на 6 април 2016 г. в София. Става въпрос за създаването на „служебен рамков договор“ в противоречие с нормативната уредба, която гласи, че трябва да важи старият НРД до подписването на нов.

Неслучайно законодателят е казал, че рамковият договор важи дотогава, докато се подпише нов. В противен случай защо са преговорите? В противен случай всеки, който управлява по средата на годината или може би през три месеца, ще може да си избира нов служебен рамков договор с решение на Надзорния съвет на НЗОК“, каза д-р Маджаров.

По думите на председателя на ББА той се е почувствал обиден от твърденията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, че анонимни лекари са договорили по-ниски обеми за част от медицинските дейности. Той отрече тази информация, като добави, че преговорите за НРД 2016 г. са водени от лекари, легитимно избрани от БЛС, началниците на бордовете по специалности и водещи професори. „Не ни беше дадена възможност в нито един момент да преговаряме за цени. През цялото време си говорихме за правила. Не постигнахме договорка за правилата и съответно Съборът не взе решение за подписване на договор“, обясни д-р Маджаров.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика Болници БЛС НЗОК рамков договор НРД д-р Иван Маджаров лекарски протест д-р Москов ББА 6.04.2016

Коментари

Не разбирам много от НРД и т.н., но виждам, че лекарите са сериозни в исканията си