Публикация

Без лекарски протести, парите за болниците няма да са по-малко


Няма да има протестни действия на лекарите, съобщи председателат на БЛС д-р Цветан Райчинов. 

На работна среща по проблемите на здравеопазването между премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на здравеопазването, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, представители на съсловни и пациентски организации обединяващо е било мнението, че реформите в сектора са необходими и трябва да продължат.

По думите д-р Цветан Райчинов премиерът е изслушал съсловието много внимателно.

„Най-важното, което той каза, е, че парите за болниците няма да бъдат по-малко и никой няма да бъде лишен от лечение поради липса на средства”, посочи д-р Райчинов.

От своя страна министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев каза, че до средата на януари ще бъдат ясни критериите, на които трябва да отговарят лечебните заведения.

Част от болниците за активно лечение не биха могли да продължават да изпълняват дейността си, тъй като не разполагат с необходимата апаратура и кадри. Ето защо те ще бъдат преструктурирани в заведения за долекуване.

„Ще има преструктуриране, оптимизиране на системата. Критериите ще бъдат ясно заложени – кои лечебни заведения отговарят на достъп и качество, за да могат да останат такива, и да имат право да ползват обществен ресурс. Ще направим всичко възможно да насочим достатъчно средства, когато има повече постъпления, към здравни заведения, които имат сключен договор”, посочи д-р Нанев.

Коментари