Публикация

Световноизвестен специалист от Германия ще извърши ендоваскуларни процедури в Болница „Тракия“

Поводът за посещението на д-р Лангхоф в Болница „Тракия“ е провеждане на уъркшоп , по време на който той ще извърши няколко по-сложни ендоваскуларни („безкръвни“) процедури на български пациенти с тромбози и стенози на артериалните съдове.


Д-р Ралф Лангхоф е изключително известен със своите постижения в областта на ендоваскуларната медицина или отпушване и разширяване на променените от атеросклероза съдове. В практиката си той е извършил над 15 хиляди различни високоспециализирани интервенции – вътречерепни, бедрени, бъбречни, венозно-лазерни и други.

Д-р Ралф Лангхоф е член на УС на Европейската фондация за съдова медицина, главен лекар на отделението по ангиология в Център за съдова медицина Берлин - Вилмерсдорф, член на Научния консултативен съвет за осигуряване на качество в ангиологията.


д-р.Борислав Борисов - ръководител екип в отделението по кардиология с инвазивен сектор, д-р.Ралф Лангхоф, доц.Димитър Петков дм. - ръководител екип в отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия д-р.Михаил Михалев - инвазивен кардиолог


Какъв е поводът за поканата на д-р.Ралф Лангхоф в МБАЛ „Тракия-Парк”?

Д-р. Борислав Борисов–професорът е тук по покана от отделенията по съдова хирургия и инвазивна кардиология, за да ни помогне и да покаже най-новите тенденции в периферните съдови интервенции , а ние му подготвихме случаи които са много сложни и изискват най-високо експертно ниво.Говорим за случаи които подлежат на неоперативно лечение - това са методи в които използваме интервенционално лечение -балонни дилатации и имплантации на стендове,чрез които се преодоляват запушвания на различни периферни съдове – долни крайници и артерии които излизат от аортата.

Д-р . Лангхоф , разкажете накратко за себе си?

Д-р. Р. Лангхоф– Специалист съм по всички периферни съдови заболявания освен коронарните, заболявания на аортата, на артериите на долните крайници, болести на най-малките кръвоносни съдове на стъпалото,които се засягат при т.нар. диабетно стъпало.В момента има бум на различни нови методи и интервенции за лечение на такива заболявания,които ако не се лекуват навреме,водят до ампутация.

И друг път съм работил в България, в други болници, но това което мога да кажа е, че вашите пациенти са много болни, с много болни артерии.

В България това е петото ми посещение и първо в Стара Загора.Разгледах болницата и съм впечатлен от това,което видях.

Къде пациентите са по-болни – тук или в Германия?

Д-р. Р. Лангхоф - Не съм сигурен дали са по-болни, но основната разлика която виждам тук е значителното количество калций, което се наблюдава в измененията на артериите и в голямата им дължина, като смятам че основната причина за появяването са някои лоши навици като пушенето и това, че прекалено късно пациентите започват да търсят помощ, когато вече измененията са станали сериозни.

Д-р Борисов, по време на визитата на д-р.Лангхоф ще бъдат оперирани 6 пациента. Как са подбрани те?

Д-р Б. Борисов- При единия пациент имаме неуспех при предишна интервенция а другите са подбрани точно поради сложността на измененията – много дълги промени с много калций.

Какъв е процентът на възстановяване след такава интервенция?

Д-р Б.Борисов - Ако интервенцията приключи успешно,възстановяването е незабавно.Функцията на кръвоносния съд се възстановява и оплакванията спират.

Доц.Петков, казахте че за да се стигне до такива интервенции, пациентите твърде късно са потърсили лекарска помощ.Как обаче трябва да разпознаем, че става въпрос за съдов проблем, преди измененията да са станали сериозни?

Доц. Д.Петков– Първите симптоми са болка в подбедрицата и бедрената мускулатура при ходене, спират, почиват,след това тръгват отново.Другият симптом,който за съжаление вече е късен е опадване на космите, ранички по краката,като че ли врастнали нокти, които вече се дължат на започналата исхемия на крайника,в резултат на която може да се развие гангрена и болния да загуби крайника си.

Активно работим с общопрактикуващите лекари, имаме отклик, но за съжаление тази симптоматика още не е добре позната а и пациенти биват насочвани в отделения,където се лекуват погрешно.Тези пациенти подлежат на 2 вида интервенция – ендоваскуларни процедури и хибридни - при които се извършва отворена операция и ендоваскуларна интервенция и отворена операция , по-известна като байпас хирургия.

Неслучайно поканата е от нашите две отделения - съдова хирургия и кардиоинвазивна хирургия – защото заедно работим в областта на диагностиката и лечението на тези заболявания и имаме амбицията да осигуряваме едно високо ниво на лечение на нашите пациенти, каквото се предоставя в клиниката, където работи проф.Лангхоф.

С усилията на моите колеги мисля че вървим в правилната посока, това е едно богатство за Стара Загора,тъй като всички оценяват високо възможността да се лекуват в една модерна болница и разликата с други места, където се прилагат методики от 19 и 20-ти век.

Този види интервенции поемат ли се от касата?Могат ли пациентите да си ги позволят?

Доц. Д. Петков- Да.Поемат се, разбира се с някои изключения върху които се работи в момента.Покриват се с стентовете, балоните.Това не е глезотия а реалност и ние се борим да става по-популярно сред пациентите, защото срещаме през цялото време такива, лекувани неправилно, а сме вече в 21-ви век – новите технологии напредват и стават достъпни, Европа вече е малка.

По време на визитата на проф.Ралф Лангхоф в старозагорската болница „Тракия”, ще се обучават 10 медицински специалисти от отделенията по кардиоинвазивна и съдова хирургия . 

Коментари