Публикация

Б.Борисов: Здравето е най-евтино, за други екстри плащаме безропотно


"На всички им е ясно, че пари в бюджета няма" - каза премиерът Бойко Борисов след среща със съсловните организации в здравеопазването.

"На всички е ясно, че колкото повече пари даваме за здравеопазването, толкова повече се крадат и изтичат, защото системата е нереформирана", добави той.

Борисов изнесе данни, според които в предишните години едва 27% от онкоболните са лекувани. "Говорим за 60 млн. лева, които биха стигнали да се лекуват всички.
Хемодиализата в момента просто уврежда бъбреците на хората и дори след това трансплантация не може да се направи. За това трябват 10 млн. лева. Ин витрото – там целево трябва да отидат няколко десетки милиона", посочи премиерът.

Той е възложил сравнителен преглед – колко харчи българинът за личния си автомобил. Идеята е да се види кое цени повече българинът - здравето си или автомобила, обясни Бойко Борисов.

Освен това той е поръчал и да се извадят цените в телевизионните сервизи – колко струва отварянето на един капак на "Панасоник".
"Дали няма да излезе, че това е по-скъпо, отколкото да ти отрежат апандисит?" - попита министър-председателят след срещата си с представители на съсловните организации.

Коментари