Публикация

Акушер-гинеколози от МБАЛ „Дева Мария”- Бургас: Не се доверявайте на анонимните форуми!

Интервю с д-р Валентин Ирмов – началник АГ отделение към МБАЛ „Дева Мария” и д-р Сияна Драгнева – акушер –гинеколог, в рамките на изложението „ЗОНА ЗДРАВЕ”


д-р Валентин Ирмов – началник АГ отделение към МБАЛ „Дева Мария” и д-р Сияна Драгнева – акушер –гинеколог

Полезни ли са за пациентите такива събития - изнесени извън болничните кабинети?

д-р Валентин Ирмов-Да, много са полезни, защото разбираме, че жените не винаги са добре информирани за цялостното си състояние през бременността. Разбира се, зависи къде се води тя като цяло, но липсва достатъчно информация за бъдещите майки.


Какво е вашето лично участие в ЗОНА ЗДРАВЕ?

Д-р Ирмов: Днес до обяд успяхме да прегледаме 13-14 бременни, на които правим нон-стрес -тест - мониторен контрол на детските сърдечни тонове. Записът се прави около 15- 20 минути и по него се отчита състоянието на плода вътреутробно. Интересът към едно допълнително мнение на специалист акушер-гинеколог е изненадващо голям, дойдоха бременни с конкретни въпроси и притеснения, търсеха консултация с лекар, различен от този, който им води бременността.
МБАЛ „Дева Мария” се включи освен с информационна кампания и безплатни консултации, но и с томбола за безплатно ВИП раждане за бъдещи майки с присъствие на бащата, направили регистрация в рамките на "ЗОНА ЗДРАВЕ".


Като стана дума за присъствие на бащата, има ли интерес сред бъдещите татковци да бъдат съпричастни към раждането?

Д-р Ирмов: Интересът е голям. Все повече от тях искат да присъстват на раждането на своята съпруга и да участват активно в него. Разбира се, някои от бъдещите татковци не издържат и прекарват втория етап от раждането на кушетката отвън .


Информирани ли са пациентките ви какво им предстои, доколко подготвени идват те при вас, когато моментът настъпи?

Д-р Драгнева: Различно е, има жени, които са подготвени и то правилно подготвени. Има и други, които получават информация от интернет сайтове и анонимни форуми, а особено в тях има насаждане на някакъв страх какво ще се случи и колко ще е зле раждането и те идват стресирани. Естествено всяка жена, на която предстои да стане майка и очаква бебе има два варианта – да се довери изцяло на лекаря, който следи бременността й, когато има въпроси да ги задава към него, за да получи компетентно мнение, да се наслаждава на бебчето, което мърда в коремчето й и на съпруга си, и да кара една безоблачна бременност (от психологична гледна точка разбира се, защото по време на бременността може всичко да се случи). Или да следи непрекъснато анонимните форуми, да се стресира и отивайки да ражда, да очаква да се случи само лошо. А когато човек отива с такава нагласа, точно това се случва, за съжаление.
Такива пациентки, които са се доверили на анонимни източници, идват при нас пълни със предубеждения и съмнения и каквото и да се случи, първият въпрос винаги е: „Нещо лошо ли става?”
„Нищо лошо не става, раждаш” –казваме ние, но в такива ситуации, когато пациентките са чели само негативни неща, посрещат със страх всяко нещо което им се каже. Дори да им се включи система, се стряскат и питат „Защо ми правите това?”
Причината са тези форуми и ние всячески се опитваме да убедим бъдещите майки,че е по-добре да се доверят на лекар с опит, отколкото на анонимно мнение във форум, зад което не се знае кой стои.

Коментари