Публикация

Пластмасите феминизират момчетата още в утробата


Американски учени установиха, че излагането на вредното влияние на химикалите в пластмасите през бременността може да направи момчетата по-женствени, съобщи Би Би Си.

Проучването, публикувано в International Journal of Andrology, показва, че фталатите (химикали, които се използват за омекотяване на синтетични вещества), съдържащи се в текстилни материали, бебешки изделия, медицински и козметични продукти, подови настилки, кабели, опаковъчни материали и др., могат да повлияят на хормоните.

Въпреки че от известно време тези химикали са забранени за използване в детските играчки в ЕС, те намират приложение и в много други предмети в дома.

Според учените фталатите могат да засегнат развитието на мозъка, като спрат действието на тестостерона.

За целите на изследването са взети проби от урината на майките на 74 момчета и 71 момичета. Жените е трябвало да проследят с какви играчки са си играли децата им до 7-годишна възраст.

Резултатите показват, че момчетата, които са били подложени на високи дози от химикалите, не предпочитат да си играят с типично момчешки неща като колички, влакчета, пистолети и др.

Данните доказват, че пластмасите влияят не само върху физическото здраве като цяло, но и върху поведението на момчетата, допълват учените.

Коментари