Публикация

Проф. д-р Жанет Грудева дм за болката, която онкологичните пациенти изпитват (видео)

Проф. д-р Жанет Грудева дм призовава своите колеги да се намесват максимално ефективно в процесите на овладяване на болката на онкологичните пациенти. Това е важно за качеството на живот, за успешното лечение, за активната социализация.


    Проф. д-р Жанет Грудева дм, Началник Клиника по Медицинска Онкология към УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив има сериозен опит в областта на медицинската онкология и като преподавател, и като лекуващ лекар. Всеки ден тя среща болката в очите на своите пациенти.

В настоящото видео можете да се запознаете с малка част от нейния опит, когато се говори за онкологичен пациент и болка:

  • -  През 2020 г. се очаква онкологичните заболявания да станат първи по обществена значимост в света;
  • -  70-90% от болните в терминален стадий изпитват болки;
  • -  Трябва да се познава същността на един толкова многопластов и сложен механизъм, какъвто е болката;
  • -  Пациентът трябва да отнася всеки проблем към лекуващия го химиотерапевт, включително и проблема с болката;
  • -  Държавата е осигурила немалко безплатни медикаменти за овладяване болката на онкологичните пациенти.
  • Интервюто е заснето по време на Националната конференция по болка, която се проведе през Декември 2015 г. 
" }-->
Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Онкология Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Палиативни грижи Медицинска онкология Палиативни грижи болка онкологично заболяване онкологичен пациент терминален стадий овладяване на болка

Коментари

28 мар 2018 04:40

Професор  Грудева - голям човек и голям специалст!!! Моля послушайте какво Ви казва!!!

2 юни 2016 23:09

Оооо, Благоева... другият път внимавайте какво коментирате! АЗ САМАТА БЯХ ОНКОБОЛНА ( ПРЕДИ 6 ГОДИНИ МЕ ДИАГНОСТИЦИРАХА) ! Моля ви!!! Да не ви казвам какво съм изживяла,какви странични ефекти е имало и каква болка съм изпитвала от цитостатиците, които ми се вливаха ВСЕКИ ДЕН В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНА И ПОЛОВИНА ( ОЩЕ 6 МЕСЕЦА ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ ОТНОВО С ЦИТОСТАТИЦИ) Един човек диагностициран с рак ТРЯБВА да се лекува и ако имах възможността да отговарям за себе си преди 6 години щях да избера алтернативния метод за лечение- било то с Конопено олио или Алкална диета. Бъдете информирани! Четете!!! А вие Благоева, другият път се съобразявайте как нападате човек! Аз преборих рака!

2 юни 2016 17:13

Вижте Благоева, вярвам,че на никой нормален човек не му е приятно да гледа болен от каквато и да е болест. Не, че искам да защитавам някой. Жената е права, терапиите на докторите не предлагат лечение, а удължаване на мъките. Вашите роднини пак са се измъчвали, заради същата причина, че докторите не искат да се научат да лекуват хората. Разбира се , че има методи за лечение на всички болести. Но бизнесът с болестите ще замре ако докторите започнат да лекуват.

2 юни 2016 13:59

Извинете, г-це Атанасова, но изказването ви ме провокира да се включа директно и челно. Ако някога в живота си сте срещала онкоболен, то със сигурност няма да пишете такива глупости по сайтовете. Баща ми и дядо ми - лека им пръст, починаха от онкологични заболявания в страшни мъки и болки. НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ Е ПОДЛАГАН НА ХИМИО ИЛИ ЛЪЧЕ ЛЕЧЕНИЕ!

2 юни 2016 13:51

Напълно съгласна с г-н Благой Стоянов. Болката при онко-болните хора е от гадната химиотерапия и лъче! Хора, запознайте се с алтернативните методи за лечение на рака, които нарочно се крият от нас!

1 юни 2016 12:18

Кога ще започнете да лекувате болните от РАК? Аз ще ви кажа кога, когато разберете как работи човешкия организъм. Докато си мислите, че знаете какво правите, хората умират заради вас.