Публикация

Проф. д-р Жанет Грудева дм за болката, която онкологичните пациенти изпитват (видео)

Проф. д-р Жанет Грудева дм призовава своите колеги да се намесват максимално ефективно в процесите на овладяване на болката на онкологичните пациенти. Това е важно за качеството на живот, за успешното лечение, за активната социализация.


    Проф. д-р Жанет Грудева дм, Началник Клиника по Медицинска Онкология към УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив има сериозен опит в областта на медицинската онкология и като преподавател, и като лекуващ лекар. Всеки ден тя среща болката в очите на своите пациенти.

В настоящото видео можете да се запознаете с малка част от нейния опит, когато се говори за онкологичен пациент и болка:

  • -  През 2020 г. се очаква онкологичните заболявания да станат първи по обществена значимост в света;
  • -  70-90% от болните в терминален стадий изпитват болки;
  • -  Трябва да се познава същността на един толкова многопластов и сложен механизъм, какъвто е болката;
  • -  Пациентът трябва да отнася всеки проблем към лекуващия го химиотерапевт, включително и проблема с болката;
  • -  Държавата е осигурила немалко безплатни медикаменти за овладяване болката на онкологичните пациенти.
  • Интервюто е заснето по време на Националната конференция по болка, която се проведе през Декември 2015 г. 
Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Онкология Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Палиативни грижи Медицинска онкология Палиативни грижи болка онкологично заболяване онкологичен пациент терминален стадий овладяване на болка

Коментари

Професор  Грудева - голям човек и голям специалст!!! Моля послушайте какво Ви казва!!!

Оооо, Благоева... другият път внимавайте какво коментирате! АЗ САМАТА БЯХ ОНКОБОЛНА ( ПРЕДИ 6 ГОДИНИ МЕ ДИАГНОСТИЦИРАХА) ! Моля ви!!! Да не ви казвам какво съм изживяла,какви странични ефекти е имало и каква болка съм изпитвала от цитостатиците, които ми се вливаха ВСЕКИ ДЕН В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГОДИНА И ПОЛОВИНА ( ОЩЕ 6 МЕСЕЦА ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ ОТНОВО С ЦИТОСТАТИЦИ) Един човек диагностициран с рак ТРЯБВА да се лекува и ако имах възможността да отговарям за себе си преди 6 години щях да избера алтернативния метод за лечение- било то с Конопено олио или Алкална диета. Бъдете информирани! Четете!!! А вие Благоева, другият път се съобразявайте как нападате човек! Аз преборих рака!

Вижте Благоева, вярвам,че на никой нормален човек не му е приятно да гледа болен от каквато и да е болест. Не, че искам да защитавам някой. Жената е права, терапиите на докторите не предлагат лечение, а удължаване на мъките. Вашите роднини пак са се измъчвали, заради същата причина, че докторите не искат да се научат да лекуват хората. Разбира се , че има методи за лечение на всички болести. Но бизнесът с болестите ще замре ако докторите започнат да лекуват.

Извинете, г-це Атанасова, но изказването ви ме провокира да се включа директно и челно. Ако някога в живота си сте срещала онкоболен, то със сигурност няма да пишете такива глупости по сайтовете. Баща ми и дядо ми - лека им пръст, починаха от онкологични заболявания в страшни мъки и болки. НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ Е ПОДЛАГАН НА ХИМИО ИЛИ ЛЪЧЕ ЛЕЧЕНИЕ!

Напълно съгласна с г-н Благой Стоянов. Болката при онко-болните хора е от гадната химиотерапия и лъче! Хора, запознайте се с алтернативните методи за лечение на рака, които нарочно се крият от нас!

Кога ще започнете да лекувате болните от РАК? Аз ще ви кажа кога, когато разберете как работи човешкия организъм. Докато си мислите, че знаете какво правите, хората умират заради вас.