Публикация

Д-р Г.Ставракев: Мотивирахме становището си за реформата

Д-р Георги Ставракев, заместник-председател на Българския лекарски съюз, в интервю за Хелт медия:


 

Д-р Ставракев, защо се отказахте да протестирате в деня на разглеждането на държавния бюджет от Народното събрание?
Дано не ви прозвучи високопарно, но ние имахме една историческа среща с управляващите за проблемите в здравната система и пътищата за тяхното решаване. Заедно с другите съсловни организации, представители на синдикатите и пациентските организации успяхме мотивирано да представим какво ни тревожи и какви са противоречията в предстоящите реформи.

Получихме гаранции, че въпреки тежката икономическа ситуация в страната, парите за болничната помощ ще бъдат осигурени и никой няма да остане без лечение заради липса на средства.

Приемате ли намерението парите за болничната помощ да не бъдат намалявани, но да се намали броят на болниците за активно лечение?
Многократно сме заявявали, че сме за реформа, което е свързано най-вече с промени в болничния сектор. За никого не е тайна, че качеството на услугите в различните болници не е еднакво и дори понякога сигурността на пациентите е под въпрос. Но аз смятам, че за това не са виновни лекарите, а причините често са обективни.

Лекарският съюз ще бъде ли включен в групата, която ще изработва критериите за оценка на болниците?
Ние се договорихме за конкретен срок за определянето на критериите, по които ще стане преструктурирането на здравните заведения. Трябва да се определи кои болници разполагат с качествени медицински специалисти и съответната модерна материална база.

След срещата при премиера Бойко Борисов Българският лекарски съюз възстановява участието си в съвместните работни групи с представители на МЗ и НЗОК за промяна и актуализация на много от основните документи, регламентиращи работата на здравната система. Връщаме се и на масата на преговорите за новия рамков договор в здравеопазването за 2010 г.

Коментари