Публикация

Една инжекция спира остеопорозата

O​теопорозата е заболяване, при което структурата на костната тъкан с годините се влошава и става по-крехка и уязвима. Тя се развива при повече от 200 милиона души по целия свят.


Установено е, че това състояние води до 8,9 милиона счупвания всяка година. Някои от тези травми ограничават мобилността на хората и дори могат да доведат до смърт. Лекарствата обаче могат да забавят прогресирането на заболяването, но не и да го излекуват.

Канадски учени са открили начин за възстановяване на здравата структура на костите. В експерименти с мишки положителен резултат е бил постигнат само с една инжекция.

Изследователите от университета на Торонто и Болницата на Отава са открили причинно-следствена връзка между развиващата се остеопороза и дефицита на т.нар. мезенхимни стволови клетки – клетки, способни да се „превръщат“ в костна, хрущялна и мастна тъкан.

Мезенхимните клетки още днес се използват в различен род терапии, тъй като имат преимущество пред другите стволови – те могат да се развиват в различни клетки по същия начин, както и другите стволови клетки, но могат да се вземат от всеки донор.

„Смятахме, че ако дефектните мезенхимни клетки носят отговорност за остоеопорозата, то трансплантацията на здрави може да я излекува или поне да спре заболяването – казва проф. Уилям Станфорд (William Stanford), един от авторите на изследването. – Затова започнахме да въвеждаме в организма на мишки здрави мезенхимни клетки.“

Шест месеца по-късно (което е една четвърт от продължителността на живота на мишките) увредената кост била напълно здрава и функционирала нормално.

„Първоначално се надявахме само на малко общо подобрение на здравата кост – допълва съавторът на изследването Джон Дейвис (John E. Davies). – За наше учудване открихме пълно възстановяване на сложната архитектура на костната структура, която сериозно страда при остеопороза.“

Според учените тези резултати могат да залегнат в основата на нови методи за терапия на остеопороза. Сега изследователите чакат резултатите от изпитанията върху човек – на възрастен пациент са въведени здрави мезенхимни клетки.

Ако този експеримент бъде успешен, препарат на основата на стволови клетки ще се появи на пазара в близките пет години, сигурни са учените.

Научната статия за изследването е публикувана в сп. Stem Cells Translational Medicine.

Източник: megavselena.bg

Коментари