Публикация

Поне 350 млн. лв. допълнително за болниците през 2010 г.


Не по-малко от 350 млн. лв. допълнително за финансиране на дейности в болничната помощ ще бъдат заложени в бюджет 2010 г. Това предвижда подписаният днес меморандум за съгласие между ГЕРБ, Синята коалиция, министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и министъра на финансите Симеон Дянков.

В споразумението е записано, че минимум 60 млн. лв. допълнително ще бъдат заделени за осигуряване на достъп на онкоболните до качествена медицинска помощ и животоподдържащи медикаменти, а за нуждаещите се от хемодиализа допълнителните средства няма да са по-малко от 10 млн. лв.

Минимум 30 млн. лв. допълнително ще бъдат предвидени и за реформиране на системата на спешната помощ, която трябва да бъде разтоварена от неспецифични и немедицински задължения. Предвижда се да бъде премахнато ограничението в достъпа до медицинска помощ .

„С подписването на този меморандум се подчертава тоталният отказ на правителството на БСП, НДСВ и ДПС да реформира българското здравеопазване. Отчитаме необходимостта от бързи структурни промени в областта на болничния сектор и всички онези сектори в сферата на здравеопазването, които бяха изоставени и забравени”, заяви д-р Лъчезар Иванов, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

„Реформата в здравеопазването изисква ограничаване на финансови средства, като целта е да се поддържат не просто структури, а да има качествена дейност”, подчерта здравният министър д-р Божидар Нанев.

Той посочи, че в проектозакона за бюджет НЗОК за 2010 г. се въвеждат делегирани бюджети за болниците на база преминали брой болни през тази година. По думите му, това означава, че не всички лечебни заведения ще могат да сключват договор със здравната каса.

Министърът допълни, че реформите в здравеопазването ще са структурни и ще създадат условия за по-добро здравеопазване.

Коментари