Публикация

Какво е аспарагин или аспартат и защо е важен за човешкия организъм

Аспарагиновата киселина е изключително полезна при състояние на умора


Аспарагин (аспартат) е една от дванадесетте канонични аминокиселини в живите организми. Изолирана е за първи път  в кристален вид от френския химик Louis Nicolas Vauquelin през 1806 г. и неговия млад асистент Pierre Jean Robiquet от сок на растението аспарагус, откъдето идва и наименованието й - аспарагин. Тази аминокиселина подпомага метаболитните функции на централната и периферната нервна система и е съставна част на важни ензими, отговорни за работата на черния дроб. Аспарагинът участва в синтеза и разграждането на протеините, явявайки се едната от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка. Аспарагиновата киселина помага при разграждането на вредния амоняк в организма и така допринася за защита на нервната система. Участва в изграждането на имунната система, както и в синтеза на носителите на наследствената информация – ДНК и РНК. 

Аспарагиновата киселина е изключително полезна при състояние на умора. 

Спортисти, приемащи соли на тази киселина, проявяват значително по-голяма издръжливост. Съчетаването на аргинин и аспартат създава оптимален синхронизиран ефект върху отслабения организъм и оказва ефективно противодействие на хроничната умора. Активират се енергизиращите въздействия върху мозъка и сърцето, както и детоксикацията на черния дроб. Укрепва се имунната система и преминаването към друг режим на натоварване става плавно и без стрес.

Двете аминокиселини са основни съставки на продукта Амбинор Енерджи – ампули за пиене, съдържащи 2 г от тях, заедно с Mg и вит. В6.  

Коментари