Публикация

Делегация от МУ-Варна бе на работна визита в Израел

Обсъди се сътрудничеството с двете университетски болници - „Хадасса“ в Йерусалим и „Рамбам“ в Хайфа, в областта на клиничната практика, научноизследователската сфера и антитерористичните действия


Делегация от МУ-Варна бе на работна визита в Израел

В началото на април петчленна делегация от Медицински университет – Варна се завърна от работно посещение в Израел. В рамките на тридневната визита проф. Красимир Методиев, проф. Красимир Гигов, доц. Пламен Панайотов, доц. Калоян Георгиев и д-р Даниела Панайотова обсъдиха сътрудничеството с двете университетски болници - „Хадасса“ в Йерусалим и „Рамбам“ в Хайфа, в областта на клиничната практика, научноизследователската сфера и антитерористичните действия.

При посещението на университетската болница „Хадасса“ бяха сформирани работни групи и проведени дискусии по реализирането на вече утвърдени съвместни проекти между Университетската болница във Варна и болницата в Йерусалим. Проектите са свързани с програми по дългосрочна квалификация на български медици в „Хадасса“ в областта на кардиологията, кардиохирургията, дерматологията и интензивната медицина, както и обмена на гост-лектори. Обсъдени бяха и проекти, които вече се реализират в УМБАЛ „Св. Марина“, свързани с костномозъчна трансплантация, имунотерапия, радиотерапия и др. Предстоящият трети Международен уъркшоп по антитеротизъм във Варна, който ще се проведе през месец юни, бе повод за дискусия с ръководителите на звеното по антитероризъм на лечебното заведение. На срещата стана ясно, че водещи специалисти по масови безредици, природни бедствия и тероризъм от болницата „Хадасса“ ще бъдат сред лекторите на форума.

На предварително планираните срещи в Университетската болница „Рамбам“ представители на МУ-Варна обсъдиха с израелските си колеги съвместните проекти по антитероризъм. Разисквани бяха и възможностите за обучение на наши специализанти по различни практически, научни и клинико-лабораторни проекти. Визитата приключи с посещение на клиниките по кардиология и кардиохирургия, на новооткрития корпус по детска онкология и на уникалната подземна мобилизационна болница с над 2200 легла.

В програмата на делегацията бе включена и среща с директорите по международно сътрудничество и проекти на фармацевтичната компания „Тева“, на която бяха дискутирани редица въпроси относно бъдещо сътрудничество, включващо практически и теоретични аспекти на фармацевтичната политика.

Коментари