Публикация

Медитация срещу сърдечни проблеми


Практикуването на медитация намалява наполовина риска от инфаркт и смъртните случаи при сърдечни болести, съобщи Би Би Си.

Трансцеденталната медитация е една от най-популярните техники за медитация. Тя не изисква никакви усилия, освен концентриране върху повтарянето на някакъв звук или фраза (мантра).

Американски учени доказват, че редовното практикуване намалява кръвното налягане, стреса и помага на хората да се концентрират.

Новото изследване разглежда влиянието на медитацията върху здравето на хора, страдащи от стесняване на артериите – рисков фактор за инфаркт и инсулт.

Участниците в проучването (201 доброволци) са били разделени на две части. Едната от тях  получавала медикаменти, намаляващи кръвното и възпрепятстващи развитието на атеросклероза, през целия период на експеримента, а втората група се е занимавала само с трансцедентална медитация по15-20 минути на ден.

Учените са установили, че в медитиращата група инфарктите и инсултите, а също така и смъртните случаи са с 47% по-малко, отколкото в другата група.



 

Коментари