Публикация

Фамилната хиперхолестеролемия по-масова от очакваното

Възможно е броят на хората с повишен холестерол причинен от фамилна обремененост да е много по-висок отколкото се е смятало до сега.


Публикация на проучване в Circulation твърди, че страдащите от фамилна хиперхолестеролемия са двойно повече от това което се е предполагало до момента: вместо 1 на всеки 500, страдащите са 1 на 250. Например в САЩ би трябвало да има около 834 500 болни, а в Испания, по данни на Fundación Hipercolesterolemía Familiar (FHF), тази цифра е между 120 000 и 150 000.

Резултатите от проучването публикувани в Circulation се базират на участието на 36.949 човека между 1999 и 2012г. Участниците са отговорили на запитване на National Health and Nutrition Examination Survey, и потвърждават това за което други проучвания проведени в Дания и Холандия вече предполагаха. В Испания приблизително 1 от всеки 300-400 човека има ФХ: около 120 000 човека.

Пациентите с Фамилна хиперхолестеролемия (ФХ) имат повишен холестерол от раждането си и при тях рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-висок. Редица проучвания сочат, че рискът от получаване на инфаркт на миокарда при пациент с ФХ е 8 пъти по-голям, отколкото при останалите хора. А сега вече знаем, „че се среща много по-често отколкото мислехме“, казва Sarah de Ferranti, авторката на проучването публикувано в Circulation и директор на Boston Children’s Hospital (САЩ). Sarah de Ferranti заявява: „Важно е да идентифицираме тези хора в ранна възраст, въпреки че изглеждат здрави, хранят се добре, нямат проблеми с наднорменото тегло и изглеждат във форма, болният от ФХ може да няма симптоми докато не развие тежка сърдечна болест“.

Статията продължава в сайта на ДКЦ Асцендент.

Коментари