Публикация

Вътреутробни операции на плода

През 2014 и началото на 2015 г. в Медицински комплекс “Д-р Щерев” бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.


В изминалия над четвърт век след първата успешна инвитро процедура в България Доц. Щерев и неговият екип полагат основите по модерното лечение на безплодието в България с внедряването най-иновативните методи и технологии, даващи надежда за постигане на радостта от зачеването и раждането на дете дори и на безнадеждните случаи. В наши дни Болница „Д-р Щерев” е медицински комплекс за женско и семейно здраве, предлагащ цялостни грижи от подготовката за зачеване, през проследяването на бременността, до раждането, следродилното възстановяване и педиатричното проследяване. Последните две години екипът на лечебното заведение е пионер в развитието на една иновативна медицинска специалност у нас. В разкрития през 2013 г. единствен по рода си в България специализиран Сектор по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев” дават шанс за успешен изход от бременността на случаи, които доскоро се смятаха за нелечими. Наред с прилагането на най-иновативните оперативни техники в Сектора се предлагат и високоспециализирани ултразвукови изследвания за здравето на плода от сертифицирани на европейско ниво специалисти (първи триместър скрининг тест, фетална морфология, фетална ехокардиография и др.) Лекарите от сектора по фетална медицина работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.

През 2014 и началото на 2015 г. в Медицински комплекс “Д-р Щерев” бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място при монохориални бременности (при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета. Интервенциите се извършват от д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. Поредните спасени близнаци, след подобна процедура в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, се родиха в началото на април тази година.

Вътреутробна операция на плод с поставяне на балон катетър е поредният успех на специалистите по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Специалистите от Медицински комплекс Д-р Щерев решават успешно случая, като проникват през устата на бебето и раздуват под гласните му връзки балон катетър. Процедурата е извършена чрез 3,3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане през януари 2015 г. и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. Миниинвазивните вътреутробни интервенции са проведени в Медицински комплекс „Д-р Щерев” от екип, включващ д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата ‘L. Mangiagalli’, Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробното кръвопреливане на плод е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвната група на бебето и това на майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата на норма и абнорма се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и в следствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност. Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. В началото на март 2015 г., благодарение на внедрената иновативна техника и проведената успешно манипулация, за радост на родителите си, се роди прекрасно бебе.

И днес Медицински комплекс „Д-р Щерев” е пример за внедряването на иновативни техники при вътреутробните интервенции. Наскоро и други клиники в България тръгнаха по стъпките на екипа на доц. Атанас Щерев, извършвайки вътреутробна кръвна трансфузия, спасявайки живот. Така естествената конкуренция между лечебните заведения в страната води до развитието на цялостната грижа майчино-феталното здраве в България. А какво по-добро за бременните жени на фона на сериозната демографска криза. И всичко тръгва от иновативния дух на пионери като доц. Щерев и неговия екип, които не спират да внедряват нови технологии в страната по примера на най-добрите световни практики.

Коментари