​Великденски козунак
12.04
Кулинарните рецепти на Комфортекс
Кулинарните рецепти на Комфортекс
Страница
​Великденски козунак

​Великденски козунак

Рецепта на Елена Димитрова за Кулинарния конкурс: пролетните рецепти на Комфортекс

Великденски козунак

Продукти:
1 кг. бяло брашно
1 ч.ч захар
5 яйца
200 гр. краве масло
2 пакетчета суха мая
1лс.л. сол
1 непълна чаена чаша прясно мляко на стайна температура
1 течна ванилия
100 гр. стафиди
100 грама начупени орехи
1 жълтък за намазване
 
Приготвяне:
В стаята, в която се меси трябва да е топло - около 25 градуса поне.
1. се слага маята да шупне с малко брашно, малко захар и 100 грама мляко
2. В дълбок съд се разбиват яйцата, захарта и ванилията, към тях се добавя пресятото брашно, добавя се и шупналата мая и започва да се меси тесто. Маслото се разтапя на слаб котлон и се добавя на тънка струйка при непрекъснато месене към тестото
3. Когато тестото почне да се точи на конци завиваме съда с памучна кърпа и го оставяме на топло да втасва до удвояване на обема
4. Разделяме тестото на части и оформяме желани форми. Може да се направят плитки
5. Набучваме в козунака стафидите и ядките и оставяме да втаса още веднъж за около 20-30 минути
6. Разбиваме жълтъка с малко вода и намазваме козунаците
7. Поръсваме обилно с кристална захар и украсяваме с ядки и стафиди
8. Печем 35-40 минути в предварително загряна на 150 градуса фурна

Ако тази рецепта ви харесва, гласувайте за нея с бутона ХАРЕСВАМ!

Споделете вашата любима пролетна рецепта и участвайте в конкурса с чудесни награди ТУК!

Прикачени файлове

Козунак рецепта
Рецепта за козунак
Реклама

Мнения