Публикация

Затлъстяването - основен рисков фактор за артериална хипертония

Доц. Иван Груев д.м., научен сътрудник в клиниката по кардиология към Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III" в гр.София споделя менине за сериозността на проблемите със застлъстяване и наднормено тегло и рискът от хипертония.


Затлъстяването е един от най-сериозните медицински проблеми на съвременното общество. То засяга 1/5 до 1/4 от населението на индустриално развитите държави. Ако вземем предвид и хората с наднормено тегло, то цифрата надхвърля 50%. Още по-сериозен е проблемът с подрастващото поколение - всяко трето дете на възраст 11 години е със затлъстяване! Т.е пандемията се разраства и води след себе си лавина от здравни проблеми - увеличена честота на хипертония, диабет, дислипидемия и съответно повишен сърдечно-съдов риск, повишена честота на карциноми, заболявания на опорно-двигателния апарат и депресия. Всичко това води до нарастване на смъртността, значимо влошаване на качеството на живот на засегнатите индивиди и огромни медицински и социални разходи за обществото.

Какви са причините за тази пандемия? Генетичната предиспозиция оказва влияние, но основна е ролята на тотално погрешния начин на живот на съвременния човек:

- прехранване с високо калорични и рафинирани храни

- намаленото количество и качество на съня  обездвижването, достигнало до абсурдни измерения.

Връзката между затлъстяването и артериалната хипертония е право-пропорционална и отдавна известна. Хората с наднормено тегло имат по-високи стойности на артериалното налягане и развиват хипертония в по-ранна /дори детско-юношеска/ възраст.

Патогенетичните механизми на хипертонията при затлъстяване са сложни- висцералната мастна тъкан не е просто инертно депо за складиране на излишни мазнинни, а е мощен ендокринен орган, който отделя голямо количество медиатори, влияещи на централната нервна, симпатикусовата и ренин-ангиотензиновата система. Активирането на тези системи в крайна сметка води до задръжка на соли вода, ендотелна дисфункция и съдов спазъм и в крайна сметка до развитие на артериална хипертония- в много случаи резистентна и трудна за лечение.

Затлъстяването е в основата и на синдрома на обструктивна сънна апнея, който води до повишена сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност и е признат за причина за вторична артериална хипертония.

Какво е решението на този проблем? Необходими са усилия на индивидуално и обществено ниво. Държавните и обществени организации трябва да промотират здравословния начин на живот по всички възможни начини. Още в детските градини и училищата трябва да се възпитават и налагат правилни модели на хранене и да се създават навици за физическа активност и спорт. Данъчната политика на държавата също може да ограничи производството и продажбата на вредни храни и да стимулира инвестициите в областта на масовия спорт.

От друга страна всеки един от нас трябва да ограничи излишните калории /под формата на сладки и мазни храни и безалкохолни напитки/ и да увеличи приема на сурови плодове и зеленчуци /до 5 порции на ден/, ядки и риба. Физическата активност също трябва да се увеличи ежедневно - чрез ходене на работа пеша или с велосипед, изкачване на стълби и активен спорт - 1 час поне 3 пъти седмично.

Правилната диета доказано сваля артериалното налягане с около 3 до 5 mmHg, редукцията на солта в храната добавя нови 3 мм, както и значимата редукция на телесното тегло /отново 3-5 mmHg/. Това означава, че приложени на време, немедикаментозните мерки могат да доведат до нормализиране на налягането в началните стадии на хипертонията. Когато тези мерки са недостатъчни и при настъпили вече изменения в таргетните органи е необходимо, след консултация с лекар, да се започне медикаментозно лечение. В основата на терапията при пациенти със затлъстяване и метаболитен синдром са блокерите на ренин-ангитензиновата ситема /АСЕ- инхибитори АТ-рецепторни блокери - сартани/. Много често за постигането на добър конторл на налягането се налага използватнето на два и дори три медикамета. При затлъстяване се предпочита добавяне към РАС-блокерите на калциеви антагонисти и/или малки дози диуретици. За удобство на пациентите и за по-добро придържане към терапията е желателно тези медикаменти да се изписват под формата на фиксирани комбинации- т.е двете /или трите/ съставки в една таблетка или капсула.

Абонирайте се за материали от темата Сърдечно-съдов риск или как да се грижим за сърцето? като кликнете върху бутона "следвайте", за да получавате информация за превенция на сърдечно-съдови заболявания от водещи специалисти кардиолози.

Коментари

Стартиране на медикаментозно лечение при пациенти с Артериална хипертония зависи от техния сърдечно-съдов риск. При липса на ефект от няколкоседмично прилагане на немедикаментозни мерки т.е. САН е над 140 се обмисля включване на медикамент.